Борисов: Експертна група в парламента да предложи решение за „Олимпик“ Нека да обмислим внимателно какъв прецедент ще създадем, призова премиерът

Хванаха гастролиращ рецидивист в момент на кражба 33-годишният бил издирван от ред дирекции за кражби и взломове

Установено е нарушение в диагностично-лечебния процес на родилката, починала в УМБАЛ-Плевен през юли месец

Средната стойност на загубите за застрахованите в „Олимпик“ ще е 200 лв. Гаранционният фонд ще плати щетите по Гражданската отговорност, но не и полиците

„Левски“ тренира без Вашчук

Тежка катастрофа затруднява движението на АМ „Тракия”

Младеж за втори път изнасилва възрастна жена 19-годишният бил съден като непълнолетен за изнасилване на същата жена

Лекарският съюз в Сливен: Всеки е невинен до доказване на противното

Ремонтите в някои училища и детски градини в София ще продължат и след 15 септември

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка (СНИМКИ)

Евакуираха над 40 души от сградата на Социалното подпомагане и данъчната служба в Казанлък заради изтичане на газ

„Майкрософт“ спряла руски кибератаки срещу политически организации в САЩ

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще се бори за втори мандат

Иран показа първия си изтребител собствено производство (ВИДЕО)

Асоциацията на здравните работници настоя за адекватна превенция срещу насилието над медици

Връщат 13-ата пенсия в Гърция?

Гръцкият заместник-министър на социалните грижи Д. Стратулис представи в гръцкия парламент списък с промени, които гарантират консолидацията на основните пенсионни права и изключват нови съкращения на пенсиите, състоящ се от 14 мерки, съобщава „Български новини“.

Програмата предвижда премахването на новата пенсионна система, която бе приета в съответствие с наложената от ЕС програма за икономии, както и запазване на вече установените пенсионни права.

Набелязано е отлагане на приложението на всякакви промени в осигурителната система (съкращения на пенсии, увеличаване на възрастовата граница или годините задължително осигуряване за минимална пенсия с 15 годишен стаж) и продължаване на изплащането на социална пенсионна помощ ЕКАС при валидните условия.

Ето и други конкретни мерки, залегнали в програмата:

Премахване на „клаузата” за нулев дефицит в допълнителните пенсии и премахване на предвиждането за намалени суми при прехвърляне на пенсията след смърт, както и тримесечната преоценка на вече изплатените пенсии.

Запазване на независимостта на доброволните пенсионни фондове на униформени служители.

Преразглеждане на математическия тип на еднократните обезщетения.

Връщането на 13-та пенсия за лицата с ниски месечни пенсии под 700 евро.

По-бързото отпускане на пенсии и еднократни помощи с връщане на „резервните” служители (около 200), които бяха съкратени, както и нови назначения на персонал.

Отмяна на условието за наличие на 100 дни осигурителен стаж всяка година за последните пет години за отпускането на намалени пенсии на лицата, които отговарят на останалите условия за пенсиониране.

Ускоряване на оценката на инвалидността (с актуализиране на списъка със заболявания) и отпускането на пенсии с инвалидна помощ, болнична помощ и пенсионно „покритие” по време на чакането на пенсия.

Декриминализация на задълженията към осигурителните институти за свободните професии, заверка на здравните книжки, подобряване на възможността за избор на по-нисък осигурителен клас и улесняване на пенсионирането за онези, които дължат вноски с увеличаване на валидната граница от 20 000 евро.

Осигуряване на допълнителни приходи за осигурителната система с подсилване на държавното финансиране (тристранно финансиране от държавата, осигурените лица и работодателите) и допълнителни държавни средства, които „няма да натоварват данъкоплатците и депозантите на банки”. Финансирането ще се подкрепя от учредяващия се Фонд за Национално богатство и Социално осигуряване.

Борба с укриването на осигурителни вноски и сивата икономика с неплащане на осигуровки чрез засилване на механизмите за държавен контрол (????, ????? към ??? и контролните центрове на осигурителните институти), както и чрез прилагането на опростен Кодекс за осигурителното право.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.