На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Връщат 13-ата пенсия в Гърция?

Гръцкият заместник-министър на социалните грижи Д. Стратулис представи в гръцкия парламент списък с промени, които гарантират консолидацията на основните пенсионни права и изключват нови съкращения на пенсиите, състоящ се от 14 мерки, съобщава “Български новини”.

Програмата предвижда премахването на новата пенсионна система, която бе приета в съответствие с наложената от ЕС програма за икономии, както и запазване на вече установените пенсионни права.

Набелязано е отлагане на приложението на всякакви промени в осигурителната система (съкращения на пенсии, увеличаване на възрастовата граница или годините задължително осигуряване за минимална пенсия с 15 годишен стаж) и продължаване на изплащането на социална пенсионна помощ ЕКАС при валидните условия.

Ето и други конкретни мерки, залегнали в програмата:

Премахване на „клаузата” за нулев дефицит в допълнителните пенсии и премахване на предвиждането за намалени суми при прехвърляне на пенсията след смърт, както и тримесечната преоценка на вече изплатените пенсии.

Запазване на независимостта на доброволните пенсионни фондове на униформени служители.

Преразглеждане на математическия тип на еднократните обезщетения.

Връщането на 13-та пенсия за лицата с ниски месечни пенсии под 700 евро.

По-бързото отпускане на пенсии и еднократни помощи с връщане на „резервните” служители (около 200), които бяха съкратени, както и нови назначения на персонал.

Отмяна на условието за наличие на 100 дни осигурителен стаж всяка година за последните пет години за отпускането на намалени пенсии на лицата, които отговарят на останалите условия за пенсиониране.

Ускоряване на оценката на инвалидността (с актуализиране на списъка със заболявания) и отпускането на пенсии с инвалидна помощ, болнична помощ и пенсионно „покритие” по време на чакането на пенсия.

Декриминализация на задълженията към осигурителните институти за свободните професии, заверка на здравните книжки, подобряване на възможността за избор на по-нисък осигурителен клас и улесняване на пенсионирането за онези, които дължат вноски с увеличаване на валидната граница от 20 000 евро.

Осигуряване на допълнителни приходи за осигурителната система с подсилване на държавното финансиране (тристранно финансиране от държавата, осигурените лица и работодателите) и допълнителни държавни средства, които „няма да натоварват данъкоплатците и депозантите на банки”. Финансирането ще се подкрепя от учредяващия се Фонд за Национално богатство и Социално осигуряване.

Борба с укриването на осигурителни вноски и сивата икономика с неплащане на осигуровки чрез засилване на механизмите за държавен контрол (????, ????? към ??? и контролните центрове на осигурителните институти), както и чрез прилагането на опростен Кодекс за осигурителното право.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.