САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Германия и Франция се разбраха за единен бюджет на Еврозоната

До 1,5 млн. българи поваля грипът 140 хиляди ваксини вече са изчерпани от пазара

Валери Симеонов: Хайде сега да видим, след като си подадох оставката, с какви основания ще продължават протестите Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно, заяви той

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Русия заплаши Украйна с „драстични мерки“, ако спира нейни кораби в Азовско море

Полицията издирва 12-годишно момче

Армията е изхарчила 11 млн. лв. за храна

Близо 11 млн. лева са били дадени на военните към заплатите за храни през 2014 година. Това става ясно от отчета за изпълнението на бюджета на военното министерство за миналата година. Всеки месец военните получават по 60 лева допълнително към заплатата за храна. Единствено тези, които са на наряд, получават топла храна по време на дежурството.

Над 50 млн. лева повече от предвиденото е изхарчило ведомството през миналата година. По закон бюджетът е бил 1,045 млрд. лв., а са били изразходвани 1,106 млрд. лв. В отчета е посочено, че 72% от парите са отишли за заплати и издръжка на персонала.
Като мотив за по-големия размер на разходите спрямо утвърдения бюджет на МО е посочено, че е трябвало да бъдат преведени на НЗОК 13,8 млн. лв. за извършени лечебни дейности от ВМА по различни клинични пътеки.

За охрана на армейските обекти са били дадени близо 14 млн. лв. Армията от години има ненужни терени и сгради, чиято охрана е поверена на пенсионирани военни и полицаи. Независимо от парите за охрана тези обекти се рушат и разграбват. Ръководството на армията няма ясна позиция по тяхното бъдеще. За вода, горива и енергия армията е изхарчила близо 66 млн. лв., а за данъци и такси – 13,6 млн. лв. Членският ни внос в НАТО възлиза на 15, 085 млн. лв.

Прави впечатление, че изразходваните средства за участието на армията ни в различните задгранични мисии е отчетено на близо 35 млн. лв. Предни години тази сума беше с три-черити милиона по-малка, при положение че издържахме повече армия зад граница. За сравнение през миналата година останахме само със 110 военни в Афганистан, а предни години техният брой достигаше над 600 души. Мисиите ни в Косово, Босна и Херцеговина, Еритрея и Турция са с по няколко души и тяхната издръжка не е висока.

АКЦЕНТ Близо 38 млн. лв. са собствените приходи на Министерството на отбраната. Военният университет е привлякъл 7, 5 млн. лв. от обучение на цивилни студенти и държавни субсидии. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.