Шуменци окупираха изворните чешми край града си

Заради мътната питейна вода в домовете си шуменци окупираха изворните чешми край града през уикенда. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) изследваха 8 извора и предупредиха, че водата от тях е негодна за пиене. Някои от изворите са с нитрати над нормата, особено този на ул."Янко Сакъзов" при допустими 50 мг/л е с 89 мг. Предупрежденията обаче не спират наплива от хора. Най-предпочитан е изворът по пътя за шуменското с. Лозево, край който се вият дълги опашки.

"Водата тук е бистра, няма нищо общо с мътилката у дома", категоричен е Георги Колев, чийто дом е на 3 км от извора. Човекът обяснява, че си има свой начин на изследване. Така проверил три чешми край града - по пътя за Лозево, в местността "Фатмаджика" и първия извор към кв."Дивдядово". Методът му е прост - поставя малка бутилка във фризера и ако водата е лоша, в средата се появявала мръсна ивица.

Иван Кръстев, който живее на метри от чешмата на ул."Лозевско шосе", обяснява, че вече 12 години пие от нея. Понякога тръбите й се задръствали, но лично той ги чистел. Най-хубавото на извора е, че е с огромен дебит и 3 литра се пълнят за 3 секунди.

Пенсионери от опашката за вода обясняват, че минералната вода в магазина им натоварва бюджета. От миналия месец насам хипермаркетите в града продават тройно повече вода от обикновено.

От РЗИ непрекъснато следят питейната вода, но последното изследване сочи, че мътността й още е над допустимото. Причината е в липсата на пречиствателна станция на яз. "Тича", в който се вляха огромни водни маси от дъждовете. Нужно е време за утаяване, а истинското решение е пречиствателна станция за 24 млн. лв. Ако се добави и смяна на 22 км довеждащ водопровод и санитарно-охранителна зона, сумата става 100 млн.лв. Държавата ще отпусне 400 хил. лв. за работен проект на пречиствателна станция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони