Бракониери давят корморани

Корморани стават жертва на бракониерски мрежи в яз. "Сопот". Птиците гинат, когато гмуркайки се за риба, попадат в капана на незаконните такъми и се давят. Поредните мъртви хвъркати риболовци са били извадени в неделя. Заедно с тях на брега са били изтеглени и над 700 м бракониерски мрежи и 138,5 кг риба, от която 7 кг шаран и 30 кг бяла риба са пуснати живи обратно във водата. Останалите 101,5 кг каракуда, платика и бяла риба са дарени на Троянския манастир и Ловчанската митрополия. 27 кг уклей, уловен отделно, пък е предоставен безвъзмездно на зоопарка в Ловеч за храна на водоплаващите му питомци, сред които има розови пеликани, лебеди и щъркели, съобщи шефът на ИАРА-Ловеч д-р Йордан Найденов.

Според него, в момента охраната и контрола над най-големия в региона държавен язовир е засилена заради бракониерските набези. Само за февруари от "Сопот" са извадени 2450 м бракониерски мрежи на стойност над 3000 лв. Борбата срещу престъпния риболов би била много по-успешна, ако парламентът реши извършителите да носят наказателна отговорност по чл. 238 от НК.

Днес под забрана за риболов се намирала само щуката. През март обаче влизала поетапно в действие и забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се топлолюбиви риби.

Екип на ИАРА-Ловеч откри поредния удавен корморан в яз. "Сопот" в неделя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес