Френска компания вдига завод за малц в Плевен

Френската компания „Малтери Суфле България” е заявила намерение да инвестира 30 млн. евро в завод за производство на малц в Плевен. Новината съобщи аграрният министър Десислава Танева на среща с френския си колега Стефан льо Фол. Българският земеделски министър заведе в Париж наши предприемачи, които представят своята продукция на международното селскостопанско изложение SIA (Salon International de l'Agriculture) 2015.

“Проведох среща с представителите на френската компания, на която ги уверих, че ще получат подкрепа за реализиране на бизнес плана им”, съобщи Танева след срещата си с френския си колега. От своя страна френският министър заяви, че тази инвестиция е много важна за развитието на двустранните ни взаимоотношения.

„Заедно можем да осъществим и други съвместни проекти в областта на селското стопанство и промишлеността”, допълни льо Фол.

„Малтери Суфле” е един от световните лидери в производството на малц от ечемик за пивоварната индустрия. Компанията притежава вече у нас бирените заводи в Плевен и Хасково. От 15 години фирмата има свой завод в Румъния, а от почти 10 години развива дейност и в Сърбия. За „Малтери Суфле” по света работят около 4000 души.

Двамата министри обсъдиха и сриващите се изкупни цени на суровото мляко в ЕС. Тази зима у нас мандрите започнаха да изкупуват кравето мляко по 35 ст., докато предишни години цената бе над 70 ст. На места овчето се изкупува по 90 ст. за литър вместо по 1,30 лв. Френският министър се ангажира да създаде работна група чрез Постоянното представителство в Брюксел, на която да се обсъдят спешни мерки в подкрепа на млечния сектор.

Министър Танева припомни, че вече е предложила глобите от надвишени млечни квоти, които събира ЕК, да се връщат под формата на субсидии при фермерите. Предложението веднъж вече бе отхвърлено от съвета на аграрните министри на ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес