13-годишен пианист от Русе с награда за млад виртуоз

13-годишният Николай Димитров от Русе омагьоса журито в Лондон и спечели първа награда от международния конкурс за пианисти “Grand Prize Virtuoso”, съобщиха негови близки.

Най-младият участник в групата до 15 г. получи максимална оценка. Седмокласникът от Националното училище по изкуства “Проф. Веселин Стоянов” е бил единственият българин, отличен с приз от авторитетния конкурс за пианисти от цял свят. Изпълненията на състезателите се оценяват по изпратени записи, а дипломата журито изпраща с електронна поща. На тържествената церемония по награждаване на лауреатите на 13 март в прочутата зала “Роял Албърт Хол” обаче нашият музикант ще изпълни на живо “Фантазия Импромптю” от Шопен. Ден по-рано пианистът ще изнесе самостоятелен рецитал в българското посолство в Лондон.

Наскоро възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева беше удостоен с годишната стипендия на “Ротари клуб” в Русе за талантливи деца. Ученикът е номиниран и от фондация “Димитър Бербатов” за Клуб 2014 на успелите българчета. В края на миналата година Николай Димитров предизвика фурор на сцената на “Карнеги хол” в Ню Йорк. Там той свири два пъти в една вечер - като солист и като дуо с Йоана Делимаркова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура