Мехмед Дикме: Министри и висши служители са измислили схемата за източване на пари с тютюн

„Още преди две години съм алармирал ДАНС за схемата за получаване на субсидии за тютюн, без да го отглеждаш”, каза пред Нова телевизия Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието. По думите му тази схема е направена на ниво министър, изпълнителен директор на фонд „Тютюн”, когато е съществувал през 2007 – 2008 година.

Той съобщи, че разследването на репортерът на Нова Марин Николов показва дребните играчи, които източват дребни суми. „Годишно се източват над 40 милиона лева от държавния бюджет”, каза Дикме и допълни, че това не са европейски пари, а такива, които се заделят от държавния бюджет.

Бившият министър на земеделието допълни, че до този момент не се е срещал с премиера Бойко Борисов, за да му разкаже за тази схема, не знае дали и ДАНС са предприели мерки за разплитане на тази схема.

На въпрос има ли действащи политици или народни представители, чиито близки получават нерегламентирано държавни субсидии Дикме отговори, че призовава да се провери дали има такива хора в районите на Хасково, Свиленград, Крумовград.

„Да се направи проверка на хората, които получават субсидия над 20 000 лева. Там ще излязат големите играчи”, каза той и допълни, че има хора, които взимат стотици хиляди левове, без да гледат тютюн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес