Между 15 и 45% от абонатите се топлят само от щранговете на топлофикациите

Между 15 и 45% от абонатите на топлофикациите у нас се топлят само от щранговете. Средно за година около 35-45% от топлината, която влиза в сградата, потъва в сградната инсталация, съобщава БНР.

Ако абонатите, които не ползват парно и са демонтирали радиаторите си, спрат да плащат за сградна инсталация, то съседите им, които ползват, ще плащат с от 6 до 18% повече. Това сочат данните на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Патриотичният фронт предложи с промяна в Закона за енергетиката да се позволи на отказалите се от парно да не плащат сградна инсталация. Предложението беше отхвърлено от комисията по енергетика

Вече повече от 8 месеца са в сила измененията в Наредбата за топлоснабдяване. С тях се дават 4 варианта за определяне от етажната собственост на процента сградна инсталация, която да плащат потребителите на парно.

Тази най-недолюбвана такса, обсъждана от кварталното кафене до парламента, вече 8 месеца може да бъде променяна, както всички искаха, но се оказа, че никой не я е променил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини