Прокуратура отказа да разследва министър Москов за дискриминация

Прокуратурата отказа да разследва за дискриминация министъра на здравеопазването Петър Москов заради изявлението му, че линейки няма да ходят в ромските квартали заради нападенията над медици.

Държавното обвинение се зае със случая след сигнал на ДПС срещу изявленията му в телевизионния ефир. През декември м.г. Москов заяви, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност. Изказването му беше по повод зачестили случаи, в които медици бяха нападани в ромски квартали. Здравният министър тогава цитира статистика, според която от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

В отговор ДПС реагира с искане на оставката на Москов и със сигнал срещу него до прокуратурата.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че в изказването на министъра „не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност“. Не било установено и думите на Москов да са целяли предизвикването на адресатите на изявлението му. Затова е отказала да образува и разследване срещу него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право