Георги Димитров е най-скъп на битака

Реликви от времето на социализма започнаха отново да се появяват, но този път - на битака в Сливен. Безработни, пенсионери или просто любители на стари вещи са излъскали бившите символи, които са събирали прах повече от две десетилетия по мазета, складове на ликвидирани предприятия, изоставени казарми и ТКЗС-та.

Бронзов бюст на комунистическия вожд Георги Димитров в реален размер, който някога е стоял в кабинета на командир на военно поделение, се продава за 120 лева. Оказа се, че това е най-скъпият артикул. Конкурира го само огромна стъклена дамаджана на същата цена.

Ленин върви десет пъти по-евтино, защото месинговите му бюстове са с размерите на длан и са произвеждани като настолна пропаганда. По-младите посетители на битака ги подминават напълно равнодушно. Най-много зяпачи и потенциални клиенти събират обществени табели от миналия век: "Улицата е наша, пази я чиста", "Примерният гражданин поддържа хигиена", "Преди да напуснеш работното място, изключи машината от тока". Продават ги за 3-4 лева.

Най-търсеният артикул се оказаха табелите "Образцов дом". "Такива няма, защото хората още си ги слагат по вратите. Ако намериш, ще струват много скъпо", обясни търговец.

По платнищата са струпани стотици почетни плакети по повод годишнини на социалистически заводи и албуми на окръжни народни съвети. Има и богати колекции от снимки на манифестации на цени от 50 ст. до 10 лева.

"За всеки влак си има пътници. И от миналото могат да се изкарат пари за единия хляб", каза Петър Дамянов, който е и продавач, и купувач на стари вещи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини