На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Георги Димитров е най-скъп на битака

Реликви от времето на социализма започнаха отново да се появяват, но този път – на битака в Сливен. Безработни, пенсионери или просто любители на стари вещи са излъскали бившите символи, които са събирали прах повече от две десетилетия по мазета, складове на ликвидирани предприятия, изоставени казарми и ТКЗС-та.

Бронзов бюст на комунистическия вожд Георги Димитров в реален размер, който някога е стоял в кабинета на командир на военно поделение, се продава за 120 лева. Оказа се, че това е най-скъпият артикул. Конкурира го само огромна стъклена дамаджана на същата цена.

Ленин върви десет пъти по-евтино, защото месинговите му бюстове са с размерите на длан и са произвеждани като настолна пропаганда. По-младите посетители на битака ги подминават напълно равнодушно. Най-много зяпачи и потенциални клиенти събират обществени табели от миналия век: „Улицата е наша, пази я чиста“, „Примерният гражданин поддържа хигиена“, „Преди да напуснеш работното място, изключи машината от тока“. Продават ги за 3-4 лева.

Най-търсеният артикул се оказаха табелите „Образцов дом“. „Такива няма, защото хората още си ги слагат по вратите. Ако намериш, ще струват много скъпо“, обясни търговец.

По платнищата са струпани стотици почетни плакети по повод годишнини на социалистически заводи и албуми на окръжни народни съвети. Има и богати колекции от снимки на манифестации на цени от 50 ст. до 10 лева.

„За всеки влак си има пътници. И от миналото могат да се изкарат пари за единия хляб“, каза Петър Дамянов, който е и продавач, и купувач на стари вещи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.