Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Роналдо с нов гол за „Ювентус“

Затягат контрола над длъжниците

Двудневен траур за трагедията в Генуа (обзор) 440 евакуирани заради опасност от ново срутване

Стоян Мавродиев няма да подава оставка

Председателят на Комисията по финансов надзор няма намерение да подава оставка. „Ние сме си свършили работата, няма нарушения“, заяви Стоян Мавродиев пред bTV.

„Няма загубени пари на инвеститори в КТБ. Потварям, на инвеститори, не на депозанти. КФН отговаря за инвеститорите“, обясни Мавродиев.

Председателят на КФН коментира и темата за пенсионните фондове, която разбуни обществото. „Има много сериозен, тежък, дори драконовски надзор върху пенсионните фондове. Работата на КНФ е да обследва дали парите и средствата на гражданите са управлявани по законосъобразен начин. Законът е спазен, всички средства са инвестирани по законосъобразен начин. Има неразбиране за функциите на държавните регулагори. Няма регулатор в света, който да обследва начина за инвестиране на средства. Нашата работа е да гледаме да са защитени правата на осигурените лица, държавата и гражданите, които са дали своите пари там”, уточни Стоян Мавродиев.

Той коментира, че пазарната манипулация, която води до промяна в цените на съответните финансови инструменти, е сериозно нарушение на закона и има много сериозни глоби, сред които лишаване от свобода в другите страни. „В България не е факт, но ще е от догодина, когато влезе новата европейска директива”, допълни той.

„Законът е създал множество изисквания за докладване на тази информация в КФН. Следим всичко, което се случва във фондовете ежедневно. Може би това са най-тежко надзиравани финансови институции в страната, дори много по-тежко от банките. Всичко се следи много сериозно и знаем всеки един лев къде се намира, в какви акции, къде облигациите са инвестирани”, подчерта Мавродиев. Той успокои гражданите, че надзорната дейност е изключително тежка и към момента за административно дейност КФН са наложили 14 млн. лева глоби. „Ние не пропускаме нито едно нарушение и всичко се санкционира много сериозно”, уточни той.

Във връзка с доходността на пенсионните фондове той добави, че за последните десет годни тя е отрицателна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.