Стоян Мавродиев няма да подава оставка

Председателят на Комисията по финансов надзор няма намерение да подава оставка. "Ние сме си свършили работата, няма нарушения", заяви Стоян Мавродиев пред bTV.

"Няма загубени пари на инвеститори в КТБ. Потварям, на инвеститори, не на депозанти. КФН отговаря за инвеститорите", обясни Мавродиев.

Председателят на КФН коментира и темата за пенсионните фондове, която разбуни обществото. "Има много сериозен, тежък, дори драконовски надзор върху пенсионните фондове. Работата на КНФ е да обследва дали парите и средствата на гражданите са управлявани по законосъобразен начин. Законът е спазен, всички средства са инвестирани по законосъобразен начин. Има неразбиране за функциите на държавните регулагори. Няма регулатор в света, който да обследва начина за инвестиране на средства. Нашата работа е да гледаме да са защитени правата на осигурените лица, държавата и гражданите, които са дали своите пари там”, уточни Стоян Мавродиев.

Той коментира, че пазарната манипулация, която води до промяна в цените на съответните финансови инструменти, е сериозно нарушение на закона и има много сериозни глоби, сред които лишаване от свобода в другите страни. "В България не е факт, но ще е от догодина, когато влезе новата европейска директива”, допълни той.

"Законът е създал множество изисквания за докладване на тази информация в КФН. Следим всичко, което се случва във фондовете ежедневно. Може би това са най-тежко надзиравани финансови институции в страната, дори много по-тежко от банките. Всичко се следи много сериозно и знаем всеки един лев къде се намира, в какви акции, къде облигациите са инвестирани”, подчерта Мавродиев. Той успокои гражданите, че надзорната дейност е изключително тежка и към момента за административно дейност КФН са наложили 14 млн. лева глоби. "Ние не пропускаме нито едно нарушение и всичко се санкционира много сериозно”, уточни той.

Във връзка с доходността на пенсионните фондове той добави, че за последните десет годни тя е отрицателна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес