Великденски добавки само за бедни пенсионери

„Великденски добавки най-вероятно няма да получат всички пенсионери, ще се отчита размерът на пенсията“, заяви вчера финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче направи уговорката, че все още се обмисля какъв да бъде подоходният критерий за подпомагане на най-бедните възрастни хора.

Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил на финансовия министър да намери 50 млн. лева от хазната, за да бъдат раздадени добавки на пенсионерите за Великден.

Премиерът уточни, че пари има, след като постъпленията от митниците са с 90 млн. лв. по-високи спрямо същия период на миналата година, а от данъци - със 70 млн. отгоре.

„И понеже действително истински си обичаме пенсионерите, ще ги заделим тези пари“, декларира Борисов.

От думите на Горанов се разбра, че вероятно ще бъде следвана схемата, по която бяха дадени коледни добавки. Миналата година допълнителни пари получиха само част от пенсионерите - с доходи до 286 лева на месец. Така през декември над 1 200 000 души получиха по 40 лева. Тогава бе разпределена точно същата сума, която поиска премиерът сега - 50 млн. лева.

За даването на великденски добавки към пенсиите първи заговори социалният министър Ивайло Калфин. Преди месец той заяви, че трябва да се намерят пари, за да се подкрепят приоритетно възрастните с най-ниски доходи. Преди ден Калфин каза, че конкретна сума за добавките все още не е обсъждана от кабинета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини