Voice of America: България е в центъра на енергийната война между Русия и САЩ

Докато водят шумна кампания срещу Русия заради Украйна, САЩ също така оспорват доминиращото положение на Кремъл на друг фронт – енергетиката в Източна Европа, коментира Voice of America. България, която е член на НАТО, разчита на Русия за доставката на 85% от необходимия й природен газ, както и за 100% от ядрените й мощности. Така, страната се оказва на фронтовата линия на този сблъсък.

„За Русия енергетиката винаги е била средство за разширяване на геополитическите й приоритети и за защита на финансовите интереси на определени хора“, заяви бившият министър на енергетиката на България Трайчо Трайков. „Икономическите печалби са на последно място. Достатъчно на брой хора в България дължат услуги на Русия, така че тази политика е успешна“, посочи той.
Наскоро САЩ обещаха да изпратят енергиен пратеник в София, а освен това полагат усилия да помогнат на американска компания да построи в България ядрена електроцентрала. Вашингтон се опитва и да подпомогне и финансирането на нови газопроводи и газови терминали в региона.

По-рано тази година държавният секретар на САЩ Джон Кери посети България, за да разговаря с властите по икономически въпроси. Кери посочи, че е било отделено „много време“ за обсъждане на енергийната сигурност, подчертавайки, че България трябва да намери нови източници.

Ходът на Вашингтон бе направен на фона на подновените обвинения, че Русия е успяла да блокира търсенето на шистов газ в България чрез държавната си компания „Газпром“ и с помощта на сенчеста, но добре финансирана кампания, за да защити доминиращата си роля в енергийната сфера в региона.

„Заедно със силния спад на цените на горивата, хидравличното разбиване е най-голямата заплаха за руското финансово и политическо влияние в Европа и за бъдещето на руските данъчни постъпления“, казва Кийт Смит – бивш посланик на САЩ в Литва. Той и още няколко бивши американски и европейски представители и енергийни експерти казват, че заедно с чуждестранни консултанти в Брюксел руски длъжностни лица са подкрепяли финансово протестите срещу хидравличното разбиване в няколко европейски страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия