Момичетата, които се присъединяват към Ислямска държава, са добре образовани

15-годишната Шамима Бегум, нейната връстничка Амира Абасе и 16-годишната Кадиза Султана избягаха, за да се присъединят към „Ислямска държава“ в Сирия. Миналата седмица те са избягали и вече сигурно са заключени в дома на някой джихадист в очакване да родят няколко деца – бъдещи поданици на Халифата, пише британският вестник The Telegraph.

Ако човек не знае нищо за ситуацията, би могъл да си помисли, че тези момичета са били отвлечени, още повече че заглавията в медиите гласят „изчезнали момичета“. Може да се приеме, че те са станали жертва на пропагандната машина на „Ислямската държава“, но все пак трябва да се отбележи, че момичетата съвсем не са глупави. Дори напротив – всички те са отличнички, а близките им ги описват като разсъдливи и интелигентни хора.

Странно, но голямата част от всички 550 жени от западни страни, които са решили да се присъединят към джихадистите, са добре образовани и информирани. И да бъдат приемани като жертви, неспособни да взимат решения, е само проява на стария сексизъм, но в нов контекст, коментира изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят