Роми пищят, втори месец къщите им киснат във вода

Властта във Видин се втурна да помага на местните роми, чийто домове вече втори месец са залети от подпочвени води.

"Децата ни няма къде да спят, водата е до леглата. Никой не ни обръща внимание", ожалиха се жители на ромския квартал "Нов път". Заради липса на канализация ежегодно по-ниската част на махалата се залива от подпочвени води.

В помощ на бедстващите обитатели на около 20 къщи се притече губернаторът Момчил Станков. Той увери, че започва прокопаването на канали за отводняване на засегнатите имоти. Станков обаче бе категоричен, че очаква повече отговорност от жителите на квартала, които са засипали единия от каналите, за да могат да преминават каруците им. Освен това каналът е и пълен с боклуци.

"Със съдействието на общината ще бъдат прокопани 20-30 метра в отводнителния канал на околовръстното шосе, за да се възстанови проводимостта на съоръжението", каза Станков. От общината са осигурени 32 тона пясък и 500 чувала.

Губернаторът посочи като проблемен участък от отводнителния канал край парк "Нора Пизанти", който не е почистван от пет години насам. Станков увери, че ще настоява "Напоителни системи" да се заемат с почистването, но проблем е липсата на тежка верижна техника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони