Пак кютек в меджлиса

Няколко депутати бяха ранени при нови сблъсъци в турския парламент през нощта срещу вторник по време на поредния дебат около спорния закон за правомощията на полицията при протести, предаде АФП. Сега в боевете бяха използвани само юмруци за разлика от предишните два случая в последната седмица, в които в употреба влязоха парламентарните чукче и звънец, както и столове.

Заседанието продължи 18 часа и на няколко пъти медицински екипи влизаха в залата, за да оказват първа помощ и да мерят кръвно. На разсъмване бяха приети шест члена от закона, включително този, който позволява задържането на хора за 48 часа без заповед от прокурор.

Трите опозиционни партии в меджлиса са категорични, че новият закон ще превърне Турция в полицейска държава. Срещу него се обявиха и неправителствени организации.

Премиерът Ахмет Давутоглу отхвърли критиките и заяви, че правителството няма да се откаже от закона. Абсолютно мнозинство в меджлиса има управляващата консервативна Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят