Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Застрахователният пул се оказа фонд за бедни (Обзор)

Държавата спира с раздаването на пари на калпак за пострадали при бедствия жилищни имоти. Подпомагане ще има само за социално слаби собственици, които нямат възможност да застраховат имуществото си, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов на дискусия.

Така анонсираният от него преди две седмици план на кабинета за създаване на катастрофичен пул на практика ще се окаже нова форма на социално подпомагане.

Идеята на Горанов е със закон да се направи държавен фонд, който ще се пълни от данъка върху застрахователните премии. Налогът е 2% върху премиите и годишните приходи от него са 25 млн. лв. От фонда ще се подпомагат само бедни собственици по преценка на Агенцията за социално подпомагане.

„От 2010 г. е установено облагане на застрахователните премии. То е включено в бюджета и би могло да бъде насочено към създаването на нов механизъм за подпомагане на тези български граждани, които по една или друга причина не могат сами да се погрижат за имуществото си на застрахователен принцип”, каза финансовият министър.
Обезщетенията ще се изплащат на база данъчна оценка на имота, а не според реалните щети. След влизане в сила на новия закон еднократните помощи в размер на 325 лева, които в момента се изплащат при бедствие, без да се прави оценка на социалния статус на потърпевшия, ще отпаднат.

„Собствеността не е задължение, а е от основните права описани в конституцията. Тези хора, които могат да си застраховат дома, но не са го направили, няма да получават обезщетение. Те ще имат нагледния пример къде са сбъркали”, каза Горанов.

Обезщетения няма да се изплащат и за незаконни сгради и за такива, които не отговарят на конструктивните и техническите законови изисквания. „От неспазването на правилата не трябва да се черпят права”, мотивира се министърът.

За последните 4 години за бедствия държавата е изплатила близо 371 млн. лева, съобщи на форума вицепремиерът Томислав Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.