Застрахователният пул се оказа фонд за бедни (Обзор)

Държавата спира с раздаването на пари на калпак за пострадали при бедствия жилищни имоти. Подпомагане ще има само за социално слаби собственици, които нямат възможност да застраховат имуществото си, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов на дискусия.

Така анонсираният от него преди две седмици план на кабинета за създаване на катастрофичен пул на практика ще се окаже нова форма на социално подпомагане.

Идеята на Горанов е със закон да се направи държавен фонд, който ще се пълни от данъка върху застрахователните премии. Налогът е 2% върху премиите и годишните приходи от него са 25 млн. лв. От фонда ще се подпомагат само бедни собственици по преценка на Агенцията за социално подпомагане.

„От 2010 г. е установено облагане на застрахователните премии. То е включено в бюджета и би могло да бъде насочено към създаването на нов механизъм за подпомагане на тези български граждани, които по една или друга причина не могат сами да се погрижат за имуществото си на застрахователен принцип", каза финансовият министър.
Обезщетенията ще се изплащат на база данъчна оценка на имота, а не според реалните щети. След влизане в сила на новия закон еднократните помощи в размер на 325 лева, които в момента се изплащат при бедствие, без да се прави оценка на социалния статус на потърпевшия, ще отпаднат.

„Собствеността не е задължение, а е от основните права описани в конституцията. Тези хора, които могат да си застраховат дома, но не са го направили, няма да получават обезщетение. Те ще имат нагледния пример къде са сбъркали", каза Горанов.

Обезщетения няма да се изплащат и за незаконни сгради и за такива, които не отговарят на конструктивните и техническите законови изисквания. „От неспазването на правилата не трябва да се черпят права", мотивира се министърът.

За последните 4 години за бедствия държавата е изплатила близо 371 млн. лева, съобщи на форума вицепремиерът Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика