ЕЦБ поставя трите големи банки у нас под мониторинг

Роботи доставят колети и храни в Китай

Министър Румен Порожанов: 1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с евтаназираните заради чумата животни

Откриха наличие на бактерия ешерихия коли във водата в Брезнишко

Полиция издирва 57-годишен австриец, изчезнал на 9 юли

Безработен атакува с камъни селско кметство

Джон Мейждър: Фанатичните поддръжници на Брекзит в парламента ще доведат Великобритания до нови избори

Легендата за Зоро оживява сред бойните кули на Царевец

Европейските митнически администрации с обща харта на ценностите

Столичната митница продава на търг отнети в полза на държавата фотоволтаици и монтажни елементи

Заловиха иманяр, струпал таен „музей” в дома си

Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

Илиана Раева за Хераклея Синтика: От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за общ бизнес на Елена Йончева и Цветан Василев Ще заведа дело за клевета срещу Делян Добрев и Антон Тодоров, заяви Йончева

Приеха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове Депутатите предлагат акцизът за бездимните цигари да бъде 40% от този на останалите

Застрахователният пул се оказа фонд за бедни (Обзор)

Държавата спира с раздаването на пари на калпак за пострадали при бедствия жилищни имоти. Подпомагане ще има само за социално слаби собственици, които нямат възможност да застраховат имуществото си, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов на дискусия.

Така анонсираният от него преди две седмици план на кабинета за създаване на катастрофичен пул на практика ще се окаже нова форма на социално подпомагане.

Идеята на Горанов е със закон да се направи държавен фонд, който ще се пълни от данъка върху застрахователните премии. Налогът е 2% върху премиите и годишните приходи от него са 25 млн. лв. От фонда ще се подпомагат само бедни собственици по преценка на Агенцията за социално подпомагане.

„От 2010 г. е установено облагане на застрахователните премии. То е включено в бюджета и би могло да бъде насочено към създаването на нов механизъм за подпомагане на тези български граждани, които по една или друга причина не могат сами да се погрижат за имуществото си на застрахователен принцип“, каза финансовият министър.
Обезщетенията ще се изплащат на база данъчна оценка на имота, а не според реалните щети. След влизане в сила на новия закон еднократните помощи в размер на 325 лева, които в момента се изплащат при бедствие, без да се прави оценка на социалния статус на потърпевшия, ще отпаднат.

„Собствеността не е задължение, а е от основните права описани в конституцията. Тези хора, които могат да си застраховат дома, но не са го направили, няма да получават обезщетение. Те ще имат нагледния пример къде са сбъркали“, каза Горанов.

Обезщетения няма да се изплащат и за незаконни сгради и за такива, които не отговарят на конструктивните и техническите законови изисквания. „От неспазването на правилата не трябва да се черпят права“, мотивира се министърът.

За последните 4 години за бедствия държавата е изплатила близо 371 млн. лева, съобщи на форума вицепремиерът Томислав Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.