ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Пуснато е движението по новия обходен път за смолянското село Тикале Зам.-министър Йовев инспектира мястото

Фенът терорист крие кой му е дал бомбата (обзор) Не е отхвърлена версията, че взривната смес е направена на стадиона

Проф. Лъчезар Трайков: Множествената склероза не е генетично заболяване Хроничната умора е един от първите симптоми

Броят на убитите при атентата в Кабул нарасна до 57 души

Д-р Христо Алексиев – един филантроп от Хамбург От 10 години българинът увлича сънародници и германци за каузата на отец Иван като организира здравен център в Якимово

„Мисия България“ превзе и Китай Откриха Българистичен център в Пекин

Еманюел Макрон смята Владимир Путин за силен лидер, който се стреми да направи Русия велика

Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел, организирано от евродепутата Ева Майдел (СНИМКИ)

Истински трупове и органи на изложба в София Гидове дават съвети за здравословен живот

“Балони на любовта” пред Народния театър с инициатива срещу омразата между разделените родители и децата им (СНИМКИ)

“Арсенал” вилнее в края

Чужденци ще строят конна база край Банско,ще инвестират и в Петрич

Ловец на убийци оглави ГДБОП (Обзор)

Дългогодишен криминалист, арестувал десетки убийци, оглави Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП). Това стана днес, след като влезе в сила новият Закон за МВР и антимафиотите се върнаха във вътрешното министерство. За шеф на новата „Национална полиция” е назначен досегашният зам.-началник на СДВР Христо Терзийски.

„Пред двамата нови директори има много тежки задачи за решаване. Но съм сигурен, че преходът ще протече без сътресения и до 5-6 месеца всичко ще отшуми, за да може МВР да работи съобразно новите правила”, каза вътрешният министър Веселин Вучков.

Ивайло Спиридонов е назначен за срок от една година. „В службата процесите са по-сложни за трансформиране. Смятаме, че за няколко месеца той може да покаже дали е изградил екип за конкретни резултати”, обясни Вучков. За назначението на Спиридонов министърът провел разговори с премиера Бойко Борисов. „Последният разговор бе в понеделник вечерта. Премиерът препоръча горещо тази кандидатура”, каза МВР шефът.

„Трудностите не ме плашат. В годините назад службата бе натоварена с доста негативи. Сега имаме шанс да ги изчистим с работата си”, заяви новият шеф на ГДБОП. От вчера 543 служители са назначени в дирекцията. Досега антимафиотите бяха в ДАНС, където бяха прехвърлени от кабинета „Орешарски”. Щатът на ГДБОП няма да надхвърля 600 човека. „По-малка структура, но по-мобилна и по-добре подготвена”, разясни Вучков.

48-годишният Ивайло Спиридонов работи в МВР от 1993 г. Три години по-късно вече е в сектор „Убийства” на СДВР и в продължение на девет години е негов шеф. Носител е на званието „Полицай на годината”. Спиридонов е известен сред колегите си като Доктор Рос заради приликата му с едноименния герой на Джордж Клуни от “Спешно отделение”. По-късно оглави столичната полиция, а през 2014 г. бе назначен за зам.-шеф на Главна дирекция „Криминална полиция”.

Шефът на „Националната полиция” Христо Терзийски е с 19 години стаж в МВР. Започнал е работа в Шесто РПУ в София, бил е и шеф на сектор „Наркотици” в СДВР. „Обмислил съм кандидатурата му внимателно. Пред него има много сериозни задачи – оптимизиране на главната дирекция, съкращаване на началническите постове и на администрацията”, обяви Вучков.

Решават до дни за главен секретар

С влизането в сила на Закона за МВР главният секретар трябва да се назначи с указ на президента по предложение на кабинета. „Министерският съвет трябва да обсъди това. Утре или най-късно другата сряда такава дискусия ще се проведе в Министерския съвет. С днешна дата не мога да кажа как точно ще се реши тази ситуация”, обяви Веселин Вучков. Премиерът Бойко Борисов каза неотдавна, че Светлозар Лазаров трябва да остане главен секретар. Днес дори му бе назначен оперативен помощник – Тодор Гребенаров, който досега бе шеф на Главна дирекция „Охранителна полиция”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.