Financial Times: ЕС се опитва да смени руския газ с такъв от Азербайджан, Туркменистан и Алжир

ЕС активизира усилията си да спечели Азербайджан и Туркменистан като доставчици на газ на фона на влошаването на отношенията с Русия, в опит да поставят богатите на газ, но политически чувствителни страни в сърцето на енергийната стратегия на блока, пише The Financial Times, цитирани от Фокус.

Брюксел ще разкрие дългоочаквания енергиен план в сряда. Първоначални проекти на документа показват, че ЕС ще обещае „да използва своите инструменти във външната политика, за да установи стратегически енергийни партньорства“ с алтернативни доставчици, като Азербайджан, Туркменистан и Алжир.

Конфликтът в Украйна предизвика силни опасения за надеждността на руските доставки, които покриват 27% от потребявания в блока газ. Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз, подчерта нуждата от диверсификация на източниците с цел да се намали зависимостта от руския монопол за износ на газ „Газпром“.

„Смятам, че на Европа й е писнало всяко лято да дискутира как да преживее следващата зима. Най-голямата икономика в света не би трябвало да има такива притеснения в 21-и век“, каза зам.-председателят на ЕК в интервю за „Файненшъл таймс“ преди да разкрие плана в сряда. Русия ще остане „много важен доставчик“ за ЕС, но нейното влияние ще бъде намалено, добави той.

След като пое портфолиото си в края на миналата година, Шефчович приоритизира газопроводите от „южния коридор“ на стойност 45 млрд. евро, чрез които ще се доставя газ от каспийския регион и потенциално от Близкия изток до Югоизточна Европа.

Финалният участък от тази мрежа ще бъде Трансадриатическият газопровод (ТАП), който ще достига Италия и до 2020 г. ще пренася до Европа 10 млрд. куб.м. азербайджански газ. Шефчович заяви, че ЕС ще използва политическото си влияние, за да бъде сигурно, че проектът ще бъде реализиран до края на 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят