Георги Дюлгеров с прощален филм на София филм фест в Пловдив

Режисьорът проф. Георги Дюлгеров ще се прости с българската публика с продукцията „Буферна зона” на десетото юбилейно издание на „София Филм Фест в Пловдив”, което ще се проведе от 12 до 22 март. Това заяви самият той пред журналисти в Пловдив на пресконференция по повод популярния филмов фестивал, съобщи Фокус.

Заедно с екипа си, режисьорът, сътворил „Авантаж”, ще се срещне с пловдивчани на 22 март. Новата продукция е носител на Наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала Златна роза ’14. Пловдивската програма на юбилейното издание съдържа 26 филма.

Според директорът на „София Филм Фест” Стефан Китанов, пловдивчани ще видят най-добрата филмова селекция. По думите му, в деня на откриването, 12 март, ще се излъчат два филма – българската продукция „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов и руския „Левиатан” на Андрей Звягинцев, който е награден от най-престижните международни кинофоруми. На 13 март пловдивската публика ще се срещне и с режисьора Данис Танович, който е носител на „Оскар”.

Той ще представи своя филм „Тигри”, номиниран за „Златна раковина” за най-добър филм на фестивала Сан Себастиан’14. В Пловдив ще се излъчи и румънско-българско-чешката копродукция „Аферим!” на режисьора Раду Жуде, която спечели „Сребърна мечка“ за режисура в Берлин. Важен акцент в програмата на десетото юбилейно издание са филмите „Раната” на Фатих Акин и „Безкрайно бягство, вечно завръщане” на режисьора Харутюн Хачатрян, който ще бъде специален гост на фестивала.

Той ще представи лично филмите, които са свързани с темата за арменския геноцид преди 100 години, както и за съдбата на арменския народ през последните 20 години. При посещението си в Пловдив режисьорът ще се срещне и с арменската общност. В програмата е включен и сръбския филм „Травелатор” на режисьора Душан Милич. Той ще бъде представен лично от него пред пловдивската публиката на 17 март. В селекцията са включени още заглавия като „Белият бог” на унгарския режисьор Кондрел Мундруцо и най-новата творба на режисьора Нури Билге Джелайн „Зимен сън”, каза още Стефан Китанов.

По думите му, програмата в Пловдив ще предложи и наградения със „Златния лъв” във Венеция 2014 „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху битието” на режисьора Рой Андершон. За любителите на кулинарията, десетото юбилейно издание на „София Филм Фест в Пловдив” ще представи японското заглавие „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история” на режисьора Юзо Асахара. По думите на Китанов, някои от заглавията ще останат в тайна, за да изненадат приятно пловдивската публика. Цената на билета за една прожекция е 5, 6 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура