Британка заплати 930 паунда за един банан

Островът край Бургас откри сезона Валят заявки за пиратски партита и сватби

Министър Караниколов: Бизнес климатът в страната се подобрява

Две птици нанду са новите обитатели на зоопарка в Павликени

Започват ремонти на улици в Сливен и селата за 2 млн. лева

167 млн. лв. влязоха в бюджета на София за 3 месеца

Банско с тематична изложба „Банско в Европа”

Освободиха от длъжност Капитолиадския митрополит Исихий заради скандални клипове с трансексуален (ВИДЕО)

4 са вариантите за наказание на “Левски”

Българин осъден за изнасилване на жена на новогодишно парти в Шотландия, скоро след като родила Той твърди, че сексът е бил по нейна инициатива и по взаимно съгласие

Главният секретар на МВР: 40 са задържани, издирваме маскирани фенове

БСП обвини управляващите в бездушие и поиска оставката на зам.-председателя на НС Емил Христов

На ГКПП “Илинден” се проведе учение за реакция при незаконен внос на ядрен материал

Заловиха шофьор-беглец, прегазил на пътя велосипедист

Цветанов в отговор на Нинова: По-добре заплати от държавата, отколкото от икономически кръгове Той лично никога не взимал командировъчни

Съдия издал незаконно разрешение за подслушване на митничар

Благоевградският окръжен съдия Красимир Аршинков е подписал искане за специални разузнавателни средства, за които впоследствие се е доказало, че са незаконни. От документите става ясно, че потърпевши от незаконното подслушване са действащи митничари и полицаи.

В молба до ВСС бившият митнически инспектор Методи Митовски твърди, че тогавашният председател на Благоевградския окръжен съд Красимир Аршинков е разрешил неправомерно прилагането спрямо него на СРС-та.

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства отговаря след извършване на проверка по случая.

Издаден е документ, от който е видно, че спрямо Митовски са били приложени незаконно специални разузнавателни средства. Документът е подписан от председателя на институцията Бойко Рашков.

Рашков посочва, че документите са били изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров и до председателя на Окръжен съд-Благоеврград, съобщава Struma.bg.

През март 2013 г. Методи Митовски осъди прокуратурата за причинени имуществени и неимуществени вреди в резултат на неправилно повдигнато обвинение. Той заведе дело в Окръжен съд – Благоевград по Закона за отговорността на държавата, след като бе оправдан за престъпление по служба – съставяне на документ с невярно съдържание при внос на БМВ през митница Благоевград.

Митовски бе напълно оневинен след петгодишен наказателен процес. Той поиска 26 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпян значителен тормоз, нарушено психическо и физическо здраве, смущения в съня и трудовата му функция.

Митовски твърдеше, че бил злепоставен пред съгражданите му, а следствие на създалата се публичност на наказателното производство срещу него родителите му получили силен стрес и починали един след друг за една година. Наред с това той изтъква, че за 4-годишния период, когато е бил обвиняем, не е получавал никакво възнаграждение поради временното му отстраняване като старши инспектор в митницата и семейството му останало без всякакви доходи.

На съпругата му било отпуснато обезщетение за безработица от 90 лева в продължение на 4 месеца. На него му било отказано изплащане на обезщетение, както и банкови кредити, поради обстоятелството, че е временно отстранен от работа. Поради липсата на парични средства, които били необходими за издръжката на двегодишния му син, той бил принуден да продаде единственото си жилище, дарено му от родителите.

С тези мотиви Митовски настоява за обезщетение от 28 487 лв. за имуществени вреди. Съпругата му и неговият колега по съдба – бившият митнически инспектор Димитър Ризов, свидетелстват как му се е отразил процесът. Назначена е съдебно-психиатрична и психологична експертиза.

Вещите лица заключват, че наказателното производство е причинило на Митовски психично разстройство – реакция на тежък стрес и разстройство в адаптацията, и е довело до по-тежко протичане на наличната преди това хипертонична болест. По делото е назначена и счетоводна експертиза, която установява, че за времето, през което е бил отстранен от митницата, е лишен от заплати в размер на 21 341 лв.

Съдия Росен Василев не кредитира твърденията, че през този период семейството му е изпитвало остра нужда от пари поради простата причина, че тогава Митовски е раздал заеми на физически лица за стотици хиляди левове. Съдията осъжда прокуратурата да му плати 14 000 лв. обезщетение за неимуществени и 21 341 лв. – за имуществени вреди, следствие на неправомерно повдигнато обвинение. Съдебните разноски за близо 2000 лв. също ще трябва да се покрият от прокуратурата.

Ето и документите, които показват, че Митовски е бил подслушван незаконно.

Писмото, с което Методи Митовски настоява от Висшия съдебен съвет да извърши проверка относно приложените спрямо него специални разузнавателни средства.

Ето и отговорът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства до Методи Митовски. Документът е подписан от председателя на държавната институция Бойко Рашков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.