Цветанов пак оправдан за присвояването на 50 000 лева (Обзор)

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не само не е извършил престъпление, като е разпоредил да се платят заплатите на арестувания антимафиот Орлин Тодоров, ами е спазил закона. Това е основният извод, който може да се направи от решението на Софийския апелативен съд, с което оправдателната му присъда от първа инстанция бе потвърдена.

Цветанов отговаря, че през 2011 г. е присвоил 50 569 лв в полза Тодоров. Позволил му да напусне и прибере 20 заплати, както и обезщетение за неизползван отпуск и заплати за 10 месеца, през които бил в ареста с обвинение за корупция.

Апелативните съдии посочват, че в онзи период срещу Тодоров имало дисциплинарка, която по-късно била прекратена. А според чл. 234, ал.3 от Закона за МВР, когато дисциплинарното дело се прекрати, на служителя се изплаща възнаграждението за времето на отстраняването му. Съдиите възразяват и срещу твърдението на прокуратурата, че Цветанов искал да облагодетелства антимафиота, защото бил близък на кума му Станимир Флоров, бивш шеф на ГДБОП. Те уточнява, че Флоров не е обвинен в съучастие, а е само свидетел.

Последната дума има Върховния съд.

Това е втората оправдателна присъда за Цветанов. На две инстанции той бе оневинен и, че не е издал регламент за ползване на СРС. Той обаче бе осъден на 4 г. затвор, защото незаконно отказал да се приложи СРС спрямо Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право