Делото срещу Петко от Лясковец тръгва на 16 март

54-годишният стрелец от Лясковец ще бъде изправен пред окръжния съд във Велико Търново на 16 март, научи "Труд". Процесът срещу Петко Петков вероятно ще е при закрити врати заради секретна информация за акцията на Спецотряда за борба с тероризма. Председател на съдебния състав ще е Корнелия Колева.

Кървавата драма се разигра на 14 март м.г., когато барети обсадиха жилището на Петков, за да му отнемат незаконно притежаваните оръжия. Бившият готвач откри огън срещу командосите, уби спецполицая Емил Шарков и рани трима негови колеги. Петков бе надупчен от 7 куршума, но оцеля и получи обвинения за смъртта на баретата и за още три опита за убийство. Той ще отговаря и за четири незаконниогнестрелни оръжия и може да получи доживотен затвор без право на замяна.

През декември м.г. Окръжната прокуратура във Велико Търново внесе обвинителен акт от 86 страници срещу Петков. Материалите по разследването са 19 тома. В него са посочени 69 свидетели и 31 вещи лица. Окръжният съд обаче върна делото за поправки. Поводът стана фактът, че участвалите в акцията барети са написани с инициали, тъй като самоличността им е държавна тайна, докато са на служба в МВР. След протест на прокуратурата Апелативният съд отмени връщането и се стигна до насрочване на процеса.

Петков лежи в затвора в Ловеч, откъдето пише писма до всевъзможни инстанции и обвинява баретите, че са били пияни, когато са щурмували дома му в Лясковец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право