Ще промени ли енергийната карта на Европа „Турски поток”

Владимир Путин шокира всички и най-много ЕС с решението Русия да спре изграждането на газопровода „Южен поток”. След което извади заек от шапката - „Вместо него, ще строим „Турски поток”. Според анализа на Верда Йозер от в. „Хюрийет” този нов тръбопровод ще промени изцяло световната, но най-вече европейската енергийна карта. Защото същото количество руски газ ще се транзитира през Черно море до Турция и оттам ще се разпределят за европейските пазари, вместо тръбата да минава през Украйна и България, както се планираше с "Южен поток".

Авторитетни световни издания коментираха новото развитие така: „Русия даде отговор на Европа, сближавайки се с Турция”. Всеизвестна е кризата между Запада и Русия заради войната в Украйна. В тази връзка в. „Ню Йорк Таймс” писа, че „най-големият печеливш от този завой на Москва е Анкара”. А въпросите, които си задават турските анализатори са дали страната не става енергийно по-зависима от Русия, което в геополитически план може да я издърпа от европейския проект към евразийския блок на Путин. Както и ще се отрази ли "потокът" на турско-американските отношения. И най-важното - на път ли е да се реализира турската мечта страната да се превърне в енергиен център (хъб) в региона.

За отговор на тези въпроси влиятелният „Хюрийет” се обръща към американския енергиен гуру Ричард Морнигстар. От 17 години насам Морнигстар посещава често Турция. При последната си визита той обсъди преориентацията на Русия към Турция с енергийния министър Йълдъз Танер. „На този етап „Турски поток” няма да повлияе сериозно на турско-американските отношения, защото споразумението за изграждането му не е финализирано. Чрез този проект Русия се стреми да измести газопровода през Украйна,” твърди Морнигстар. Изненадващ е отговорът му на въпроса кой е големият печеливш от това: „От „Турски поток” най-много ще спечели ЕС. „Южен поток” няма да се осъществи, защото не отговаря на европейските правила и право.” Морнигстар коментира и опасенията за енергийна зависимост на Турция от Русия. Той смята, че ако „Турски поток” се ограничи само до един тръбопровод, рискът отпада, но ако Турция в бъдеще купува по-големи количества руско синьо гориво, опасността е налице. Важно е Турция да диверсифицира източниците на газ, за да намали цената на руския газ. Ричард Морнигстар добавя, че лично той не вижда смисъл в нарастването на зависимостта на Турция от Русия, защото това може да не се отрази добре на двустранните й отношения с Америка, но подчертава, че решението е на Анкара. Колкото повече и по-разнообразни източници на газ има Турция, толкова повече това ще увеличи шанса й да стане енергиен център.

Няколко дни по-късно в. „Хюрийет” публикува и мнението на руския генерален консул в Истанбул Алексей Ерхов. На зададения ребром въпрос защо Русия се отказа от „Южен поток”, той също отговаря открито: „Ние нямахме намерение да се отказваме, но ЕС ни постави неизпълними условия." Руският дипломат отрича това да е отговор на санкциите на Запада. „Решението ни има изцяло търговски характер, а посланието ни към ЕС е открито - ако искате нашия газ, ще го получите, ако не го искате, тогава ще развием нови идеи, като тази да задълбочим сътрудничеството си с Турция,” твърди Ерхов. Според него „някои умни глави” зареждат търговията с газ с прекалено много политически смисъл. „Всъщност нещата са съвсем ясни и търговски. Турция иска да купува газ от Русия, а ние искаме да продаваме нашето синьо гориво.” Дипломатът уточнява: „Има една наложена генерална тенденция на Запад да се свързва купуването на руски газ с увеличаването на енергийната зависимост от Русия. Тук всъщност става въпрос за „взаимозависимост”. Ти ставаш зависим от мен, защото купуваш от мен, но и аз правопропорционално ставам зависим от теб, от твоя покупателен капацитет и потребление.” Ерхов е убеден, че Турция ще спечели в няколко направления от „Турски поток” и подчертава, че задълбочаването на енергийното сътрудничество с Русия ще превърне страната в енергиен център. В отговор на препоръката на Морнингстар Русия да играе честно играта, за да бъде на пазара заедно с другите газови играчи от региона, руският генерален консул уверява турските партньори: „Ние продаваме газ на Турция от 80-те г. на миналия век и отдавна сме доказали, че сме доверен, надежден и почтен търговски партньор, затова няма никаква реална причина да се съмнявате в нашата лоялност и прозрачност.” А не се ли боят, че преустановяването на „Южен поток” ще усложни още повече отношенията на Русия с ЕС? „Ние не затваряме вратите, само проявяваме гъвкавост", казва дипломатът. Турция и Русия още изчистват детайлите на „Турски поток”. Не е ясно например дали тръбата ще мине през Гърция. От думите на Ерхов става ясно, че някои европейски страни, които той не назовава, са обсъждали с Русия възможностите за заобикаляне на санкциите. Ерхов е сигурен, че зад решението за затягане на европейските санкции стоят САЩ, и отбелязва, че колкото и парадоксално да звучи, търговският обмен между Русия и Америка за периода на санкциите се е увеличил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи