На 19 юли 2018 да почерпят

Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Учени: Газираните напитки разболяват от рак

Рискът от развитие на рак е напълно реален при употребата на газирани напитки. Канцерогенните вещества, като тези, които се намират в цигарите и се свързват с формирането на злокачествените образувания, се съдържат и в газираните напитки. Това твърдят учени от Университета „Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, САЩ, цитирани от plosone.org.

Вредното вещество се нарича 4-метилимидазол и придава на напитките и на някои храни карамелен цвят. Въпреки че нивото на химикала е различно при различните марки, това не променя факта, че приемът му застрашава от развитие на рак, се казва в проучването.

Според учените рискът е напълно ненужен и има възможност да се избегне. Причината е, че ролята му е свързана единствено с вида на напитката. Излагането на 4-метилимидазол се определя спрямо количеството газирани безалкохолни напитки, които се консумират.

За целта на настоящото проучване изследователите анализират повече от 10 марки газирани безалкохолни напитки. Установява се, че повишената консумация на подобни напитки увеличава и риска от злокачествено заболяване.

Към момента от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ все още не са определили допустими граници на количеството от химикала, което може да се влага в напитките.

Поради високото си съдържание на захар, газираните напитки вече се свързват с диабет. Според данните на редица проучвания те са и водеща причина за високите нива на затлъстяване сред децата по целия свят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.