11 българи са спечелили над 1 млн. долара на покер Фахредин Мустафов получи половин милион на турнир в Барселона

Слизат от педалите на пешеходна пътека Велосипедистите масово вършат нарушения, някои не са и чували, че има правила

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 22 април 2018

10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Учени: Газираните напитки разболяват от рак

Рискът от развитие на рак е напълно реален при употребата на газирани напитки. Канцерогенните вещества, като тези, които се намират в цигарите и се свързват с формирането на злокачествените образувания, се съдържат и в газираните напитки. Това твърдят учени от Университета „Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, САЩ, цитирани от plosone.org.

Вредното вещество се нарича 4-метилимидазол и придава на напитките и на някои храни карамелен цвят. Въпреки че нивото на химикала е различно при различните марки, това не променя факта, че приемът му застрашава от развитие на рак, се казва в проучването.

Според учените рискът е напълно ненужен и има възможност да се избегне. Причината е, че ролята му е свързана единствено с вида на напитката. Излагането на 4-метилимидазол се определя спрямо количеството газирани безалкохолни напитки, които се консумират.

За целта на настоящото проучване изследователите анализират повече от 10 марки газирани безалкохолни напитки. Установява се, че повишената консумация на подобни напитки увеличава и риска от злокачествено заболяване.

Към момента от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ все още не са определили допустими граници на количеството от химикала, което може да се влага в напитките.

Поради високото си съдържание на захар, газираните напитки вече се свързват с диабет. Според данните на редица проучвания те са и водеща причина за високите нива на затлъстяване сред децата по целия свят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.