Първанов: Подавам оставка, подкрепянето на дълга беше грешка

Георги Първанов ще подаде оставка на първия национален съвет на партията. Той определи като голяма грешка решението на АБВ да подкрепи дълга от 16 млрд. лв. , който бе приет вчера. „Има промяна в позицията на АБВ, искам да се извиня на избирателите”, коментира той пред Нова телевизия.

„Парламентарната ни група, може би заради лошата комуникация между нас, е решила в 12 без пет, да подкрепи дълга. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка”, заяви Първанов.

Той допълни, че не вярва на думите на финансовия министър, на които е повярвала парламентарната група на АБВ.

„Редуциране на дълга няма да има”, убеден е Първанов.

„Ще поставя моята оставка на първия национален съвет на партията”, допълни той.

По думите му ситуацията е много сериозна и по-голямо изпитание за политическите партии в този момент няма.

Според лидера на АБВ Изпълнителния съвет трябва да поиска вот на доверие от конференция на партията, а парламентарната група да потърси катарзис от колегите си.

Първанов отрече, че групата на АБВ е получила някакви обещания или привилегии от ГЕРБ за да промени становището си. Според него, има сближаване между ГЕРБ и ДПС, възможно е изявлението на Владислав Горанов да е било начин да се оправдае промяната в мнението на тази партия и тя да подкрепи предложението .

"Ние сме силно критични, но конструктивни към правителството. Трябва да отстояваме позицията си за стъпки на кабинета и да настояваме те да се случат", допълни президентът. Той бе категоричен, че не се притеснява дали оставката му ще бъде приета и обяви, че има живот и извън политическите страсти.

"В българската политика трябва моралът да е на първо място. Нека колегите да преценят дали съм нужен или не, мисля повече за младите хора в страната", допълни той.

Първанов посочи, че когато е обявил намерението си за оставка колегите му са се опитали да го разубедят, но смята, че дължи това на избирателите и гражданите.

Според него Борисов и Горанов са били високомерни. „Прави впечатление, че Бойко Борисов и някои други представители излъчват високомерие, което не е добре в коалиционните отношения. Вижте Горанов вчера, колко високомерно се държеше по същия начин при дебатите не само с опозицията ,но и коалиционните си партньори”, каза президентът.

Лидерът на АБВ предупреди, че стабилността на едно правителство не се определя от едно или две гласувания в Народното събрание. И даде за пример, че „първият вот на доверие към правителството на Жан Виденов събра 124 гласа подкрепа, вторият, който бе преди падането му от власт, получи 137 депутатски гласа в подкрепа. Това трябва да се помни” , категоричен бе Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини