Нов вид измама: Американски генерал предлага 20 млн. долара на безработен търновец

Американски генерал, бивш участник в умиротворителната мисия в Ирак, си избра търновец за партньор в тайното присвояване на $20 млн. Преди няколко дни Владимир Иванов получил на имейла си писмо на английски език с подател ген. Джоузеф Дънфорд, съобщава „Монитор”.

„Здравейте, мой добър приятелю. Преди да Ви доверя тайната си, искам да попитам, мога ли да Ви имам доверие. Аз и мои колеги имаме нужда от свой човек, на когото да изпратим $20 млн., които открихме в Ирак докато бяхме на мисия там. Сега парите са в САЩ и искат отново да ги върнат в Ирак. Ние търсим човек, който може да ни помогне да ги задържим, като му ги изпратим. Ако не вярвате, вижте този линк и изпратете отговор на имейла ми по-долу. Благодаря за уважението”, се казва в писмото.

Приложеният линк отправя към страницата на телевизия ВВС и материал от април 2003 г. със заглавие „$20 млн. открити в Ирак”. В него се разказва как умопомрачителната сума е била открита от американски военни в багдатски квартал в Ирак и била изпратена в САЩ. Всичко това обаче се е случило през далечната 2003 г. Проверка в интернет установява, че ген. Джоузеф Дънфорд действително съществува. При това той изобщо не е кой да е. Бил е един от главнокомандващите мисиите на САЩ в Ирак през 2003-та и Афганистан през 2013 г. В момента е комендант на Морската пехота най-елитното военно подразделение на американската армия. Дотук всичко е ясно. Остава само въпросът защо човек на такъв висок пост, ще търси точно безработния българин Владимир, на когото да изпрати $20 млн., без въобще да го е виждал и да го познава.

Полученото писмо от ген. Дънфорд всъщност е поредният от стотиците сценарии за измами от вида на т.нар. нигерийска примка. При тях жертвата получава писмо от известно в цял свят лице или приказен милиардер. Подателят богаташ съобщава, че има проблем и му се налага да изнесе от държавата или да скрие определена сума пари, която най-често е със 7 и повече цифри. И в този момент от милиардите жители на планетата този приказен богаташ е избрал точно нашенеца, на когото да се довери и да му повери парите си.

Единственото, което нашенецът трябва да направи, е да му изпрати личните си данни, номерата на банковите си сметки, по които ще бъдат преведени милионите, както и една „дребна” сума от $300-400 за служебни разходи, адвокатски хонорар и банкови такси. Сценариите, които използват авторите на нигерийската примка, са невероятни. Един от подателите е африканска принцеса, чийто баща кралят е убит от съседното племе, а тя е затворена в тъмница.

Принцесата има няколко милиончета, скътани заедно с куп скъпоценни камъни и злато, но няма на кого да се довери да му ги изпрати. И след дълъг размисъл тя решила избраникът и да бъде някой безработен българин. В друг случай сценарият е почти същият, но подателка е дъщерята на убития либийски диктатор Айша Кадафи.

В един от случаите търновец получил писмо от адвокат от Боливия. Оказал се, че „боляринът” имал чичо милиардер в латиноамериканската държава, за когото никога не подозирал. Чичото внезапно бил починал при автомобилна катастрофа и понеже нямал наследници, цялото несметно богатство сега се падало на търновеца. Парите щели да бъдат при него до 48 часа само срещу личните му данни и $500. Смешна сума за един бъдещ милиардер. Според разследващи „нигерийските примки” всеки ден милиони писма се разпращат до имейли в цял свят, а 10% от получателите връщат отговор на измамниците

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини