БСП поиска временна комисия да проучи дълга

БСП поиска временна анкетна комисия за проучване на ратификацията на новия външен дълг от 16 млрд. лева. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от БСП Красимир Янков.

Той уточни, че социалистите ще искат комисията да има срок на действие от три месеца. „Комисията да извърши проверка на разходите и основанието за извършването им във връзка с подготовката за изтегляне на заема, да установи начина, по който са избрани банките, страни по договорите и акта”, поясни той.

„Основателни съмнения в обществените среди за поемане на ангажименти за външен дълг за следващите три години са в нарушение на бюджетната процедура, което смятаме за допълнително основание за проучване от страна на Народното събрание и отделни негови членове във връзка със заема от 8 млрд. евро”, заяви Красимир Янков.

Според БСП работата на временната комисия и резултатите от нея ще допринесат за прозрачността и ще потвърдят или отхвърлят неправомерното ограничаване на банките, участници в процедурата по вземане на външния заем.

„Безспорна е необходимостта от повишаване на доверието към всички парламентарни групи и институции”, коментира Красимир Янков.

От БСП ще настояват президента да наложи вето на ратификацията, но ако не го направи, ще подготвят жалба до Конституционния съд.

В кулоарите на парламента председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че въпросът за създаване на такава анкетна комисия трябва да се обсъди от групата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини