В Банско готови на 100 % за Световната купа

Домакините в Банско вече са на 100 процента готови за състезанията от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в края на седмицата. Организаторите съобщиха, че и инфраструктурата на Бъндеришка поляна, и градът, както и пистите са абсолютно подготвени за най-престижното спортно състезание, на което България ще е домакин през годината.

Писта „Томба" за надпреварата продължава да е в перфектно състояние, след като над 200 души работиха по нея в продължение на месец. Включи се и подкрепление от военни от Смолян.

Обработката на трасето започна с поливането му с вода в горната част въпреки ниските температури, а след това и по другите места. Директорът на състезанието Валентин Стефанов вече обяви, че пистата е изключително твърда и ще издържи без проблем и трите старта, които Банско приема.

В петък е първият супергигантски слалом от 12 ч. В събота също има супергигантски слалом, но той ще започне малко по-рано - в 11,15 ч. В неделя е алпийската комбинация - от 10 ч е първата дисциплина супергигантски слалом, а от 13 ч - слаломът.

Приключила е и разстановката на телевизионните камери около трасето, които ще предават картина от състезанието по цял свят. 28 канала ще излъчват надпреварата на 4 континента - Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Акредитирани са над 300 журналисти, което е рекорд за Световна купа по ски в България.

Приключено е и изграждането на огромната инфраструктура, необходима за провеждане на състезанието на перфектно равнище, каквито са изискванията на ФИС. На Бъндеришка поляна, където ще е финалът, има голям пресцентър, ВИП зона, места за отдих, шатри за състезатели, персонал и журналисти и много други временни постройки съгласно възможно най-високото ниво на състезанието. Отделно е обособена огромна фензона с щандове на най-различни компании. Издигната е и трибуна с 5000 места. Има и огромни видеостени.

I

Монтирана е специална сцена „Бъндерица", на която постоянно ще върви богата музикална програма, както и игри с много награди за феновете.

Остават 11 старта до края на сезона

Точно 11 старта остават до края на сезона за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. И първите три от решителните състезания са в Банско този уикенд.

След това предстоят две надпревари в германския курорт Гармиш Партенкирхен. Там ще има спускане и суперкомбинация между 4 и 8 март. После идват два старта в шведския зимен център Аре. На 13 и 14 март са състезанията по слалом и гигантски слалом.

Сезонът и при мъжете, и при дамите приключва във Франция. Между 16 и 22 март курортът Мерибел ще е домакин на стартове при жените в четири дисциплини - спускане, супергигантски слалом, слалом и гигантски слалом.

Към момента Тина Мазе има най-големи шансове да спечели голямата Световна купа за първото място в генералното класиране. Словенката води в подреждането с 985 точки. Втора във временното класиране е австрийката Ана Фенингер - 901 т., а трета е американката Микаела Шифрин със 750 точки.

Най-близо до първата тройка са четвъртата Линдзи Вон (САЩ) с 646 точки и петата Виктория Ребенсбург (Германия) с 533 т.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт