Лозан Панов: Поисках оставките на цялото ръководство на Софийски градски съд

След оставката на съдия Янева поисках оставката на цялото съдебно ръководство, защото смятам, че цялото ръководство е виновно за състоянието на тази съдебна институция. Това каза пред журналисти съдия Лозан Панов, председател на ВКС, след гласуваната във ВСС оставка на съдя Владимира Янева.

„Считам, че най-доброто решение за съда е да бъде назначен ръководител отвън. Човек, който да бъде с авторитет, който докато тече процедурата по избор, ще може да даде необходимото спокойствие на съда. Да има равномерно разпределение на делата между колегите и да се направи една ревизия на командированите колеги, като правно основание.

За мен е много важно този човек да има авторитет, за да спадне напрежението в тази институция“ допълни съдия Панов. Той поясни, че всичко това е необходимо, защото СГС е най-големият съд в България и не бива да генерира проблеми.

„Друг важен аргумент, свързан с ръководството на съда е този човек да не бива окачествяван като кандидат, който ще участва в процедурата. В този смисъл правилното решение е човек отвън. Нещо повече, когато този човек е от ВКС, това е ангажиране на самата институция, която няма как да не окаже подкрепа“ посочи съдия Панов.

На въпрос дали се очакват още оставки от ръководството на СГС, той отговори: „Доколкото имах разговори с двама от зам.-председателите в съда, смятам, че не се очакват още оставки. Това е личен избор на колегите. Ако те ги подадат това би било добре за временно изпълняващият длъжността на председател“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини