Отчетоха ръст на разкритите криминални престъпления

1 391 са разкритите криминални престъпления , което е 41,71%, спрямо 35,7% за изминалата година, отчете директорът на ОДМВР – София Мариета Иванова, съобщи БГНЕС.

През изминалата година са регистрирани 3 593 престъпления, от които 1 487 са разкрити, спрямо 4 152 престъпления година по-рано, от които са разкрити 1 480.

За изминалата година на територията на столицата има извършени 6 умишлени убийства, от които са разкрити три. Сред убийства, които все още не са разкрити е и това на бизнесмена от Ботевград Семко Семков. Регистрирани са и пет опита за убийства, от които са разкрити четири.

Отчита се 13,4% намаление на регистрираната престъпност, което е над средния процент за страната, съобщи зам.-главният секретар на МВР Георги Костов. В същото време има разкриваемост със 6,7% - от 35,7% на 41,7%. Средният процент на разкриваемост на криминалната престъпност за страната за изминалата година е 40%. Костов заключи, че областната дирекция има по-добри показатели от средностатистическите.

Като цяло в класацията процент на разкриваемост са на 18-о място, каза той и посочи, че от дирекциите първа степен са сред трите най-добри. "За да отличим натоварените от ненатоварените дирекции от средата на миналата година се въвежда тримесечно засичане по комплексни критерии и показатели, които отчитат натовареност по различните направления на дейност", обясни Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини