Варицела и сърце мъчат бежанците

Варицела, грип, диабет и сърдечносъдови заболявания мъчат близо 4000 бежанци в лагерите ни. Това видя екип на Световната здравна организация (СЗО), който инспектира как България им осигурява убежище и грижи, и дали може да се справи с евентуална нова вълна от бегълци, съобщи за „Труд“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Експертите на СЗО са обиколили всички държави от Южна Европа, през които минава бежанската вълна и страната ни е последната им спирка. Идеята е Испания, Италия, Малта, Гърция, Кипър и ние да участваме в бъдещ проект за подпомагане на бежанските центрове с експерти, преводачи и финансиране.

„Деца на чужденците у нас са налегнати от варицела, затова за момента са прекратени имунизациите срещу тежките, но предотвратими заболявания“, посочи д-р Кунчев. А много от сирийците имат нужда и от психологическа помощ, след като са видели войната, бомбардировки или как умират близките им. СЗО е дала отлична оценка на медицинските грижи у нас, но остава проблемът с преводачите и недостатъчния брой лекари в центровете, особено в Хасковско.

„Много от чужденците след като получат статут трудно намират личен лекар, при когото да се запишат. А и самите джипита не се наемат, заради езиковата бариера и заради това, че очакват бежанците скоро да напуснат България“, каза още д-р Кунчев. Най-малко проблеми имат настанените в центровете в столичните „Овча купел“ и „Враждебна“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве