Покойница остава жива по документи

40 дни след смъртта си 95-годишна жена от шуменското село Върбяне остава жива по документи. Причината - близки сигнализирали джипито и поискали съобщение за смърт за Димитра Цекова след погребението й. Д-р Сияна Георгиева е категорична, че без да видиш покойния човек, документ не се издава и случаят е парадокс в практиката й. Единствената възможност за документално прекратяване на земния път на дълголетницата е съд да я обяви за покойна на база на свидетелски показания. Близките й са подали искова молба до районния съд в Нови пазар.

Сагата започнала на 16 януари в петък, когато жената починала. Баба Димитра е майка на бившата кметицата на село Върбяне Виолета Мургина с 16 г. стаж на поста. Настоящият кмет Николай Найденов казал на близките, че чака съобщение, за да издаде смъртен акт. Уверили го, че всичко ще бъде наред. Той предоставил служебен ковчег и кръст и в събота жената била погребана. След това обаче близките започнали дават уклончиви отговори за документа. Д-р Георгиева казва, че я потърсили в неделя, а тя категорично отказала да издаде документ, без да е виждала трупа. Пациентката страдала от високо кръвно, не чувала, имала артрит, но не била посещавала джипито си от февруари миналата година.

Темата е станала N1 в малкото населено място с 360 жители и витаят всевъзможни слухове. Тази седмица на събрание за годишен отчет на полицията във Върбяне кметът Найденов разказал едно към едно случката. Хем да служи за урок, хем да няма спекулации. Най-крайният вариант би бил ексхумация, но едва ли ще се стигне до там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони