Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Парламентът прие окончателните промени в Закона за енергетиката

Народното събрание прие окончателните промени в Закона за енергетиката, предаде Фокус. Част от промените касаят енергийния регулатор – името на ДКЕВР вече ще е КЕВР или Комисия за енергийно и водно регулиране. Членовете на комисията ще бъдат увеличени от 7 на 9 и вече ще се избират не от Министерски съвет, а от Народното събрание. Депутатите приеха още комисията да се раздели на двa състава – за енергийно и за водно регулиране, всяка от които ще е с по четирима членове и един общ председател. Едната подкомисия ще се занимава с енергетиката, а другата с ВиК сектора. Народните представители, гласуваха заседанията на комисията да бъдат открити освен в случаите, когато се съобщава поверителна информация. Ще се следи и кой член на комисията как е гласувал. Бюджетът на КЕВР ще бъде в размер на 30% от средствата, които регулаторът събира от лицензионни такси, които са средно на година около 12 милиона лева. По време на дебатите Мартин Димитров от ПГ на Реформаторския блок заяви, че вече всеки български гражданин ще знае кой зад кое решение е гласувал в регулатора. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също присъства на гласуването, като в края му благодари на всички, които са подкрепили промените в Закона за енергетиката.

„Дебатът показа, че стабилизирането на българската енергетика е наша обща цел“, заяви Петкова.

Бих искала да благодаря на народните представители затова, че подкрепиха и приеха предложените промени, защото те наистина са жизненоважни за сектор „Енергетика”. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова след приемането на промените в Закона за енергетиката, предаде Фокус.

Тя благодари на парламентарните сили за конструктивния дебат, който по думите й е показал, че спасяването на енергетиката е обща национална кауза.

Според Петкова всички промени в Закона за енергетиката са важни. „Най-важните са за КЕВР и колко е важно да се гарантира неговата обективност, независимост и професионална експертиза. Другата много важна промяна е свързана с това, че от енергийния микс успяхме да извадим топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високо ефективен начин”, посочи Петкова. Тя допълни, че това ще облекчи до голяма степен дефицита на НЕК. „По отношение на възобновяемите енергийни източници, при положение, че сме достигнали националната цел от 16% в енергийното потребление, това също беше съвсем закономерна стъпка, която предприехме. То също ще облекчи и ще предотврати бъдещ дефицит”, заяви енергийния министър.

За потребителите и облекченията, министър Петкова обясни, че е било прието предложението на БСП, което е свързано с възможността да не може да бъде преустановено електрическото захранване без предупреждение. „Всички тези неща ще облекчат много българския потребител.Всичко това, което днес се прие, е добро за българската енергетика”, каза още министър Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.