Раздвоение: Проф. Танев с две различни мнения за помощните училища

Просветният министър проф. Тодор Танев има две различни мнения за съдбата на помощните училища у нас. Едното е за пред медиите, а другото - официално депозирано становище в парламентарната комисия по образование.

„Аз съм против помощните училища да бъдат закрити. Искам да видя как ще бъдат преструктурирани, за да бъдат по-функционални“, заяви вчера Танев пред журналисти. Според него те не „трябва да бъдат закрити, защото имат огромна полза за обществото“.

На 2 февруари обаче в Народното събрание е внесен документ, подписан от министър Танев. И в него пише следното: „С преустановяване функционирането на помощните училища като такива и превръщането им в центрове за подкрепа на междуличностното развитие ще се постигне отваряне на образователната система за равен достъп до образование на всички деца и ученици, особено на децата и учениците с по-тежки увреждания и здравословни проблеми.“ Документът завършва, че министерството подкрепя предложенията в законопроекта за училищното образование.
Нормативният акт предвижда помощните учебни заведения станат центрове за подкрепа под шапката на общините, но с държавно финансиране. Процесът сериозно притеснява педагозите от училищата, защото това може да доведе и до кадрови смени в тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини