САЩ и Русия в словесен сблъсък за Украйна, Киев започна изтегляне на тежките оръжия

Властите в Киев обявиха, че е започнало изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия с проруските опълченци в Източна Украйна и че това ще стане под наблюдението на ОССЕ, предаде Би Би Си. Бунтовниците настояват, че правят същото, но от ОССЕ засега нямат достъп до териториите, контролирани от тях.

Решението за изтеглянето на оръжията било взето в Киев, след като две денонощие не е имало убит войник, а само няколко ранени. Армията обаче предупреди, че при нови атаки на опълченците оттеглянето ще бъде спряно. Официално то трябва да започне 48 часа след началото на примирието, влязло в сила на 15 февруари. След него обаче проруските опълченци превзеха град Дебалцево, а сега има опасения, че готвят настъпление към Мариупол. Вчера се съобщаваше за откъслечен обстрел от страна на опълченците към позиции на украинската армия край Дебалцево и Мариупол.

В същото време САЩ и Русия си размениха взаимни обвинения по прилагането на сключеното в Минск на 12 февруари мирно споразумение.

„Нито Русия, нито подкрепяните от тях проруски сепаратисти са близо до изпълнение на мирното споразумение“, обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в Конгреса. Той обещал Вашингтон да следи дали „има някакви други усилия“, заслужаващи отговор, и отново предупреди, че се обсъждат нови санкции. Президентът на ЕС Доналд Туск заяви, че няма да има колебания за нови евросанкции при провал на споразумението.

Руският външен министър Сергей Лавров отговори, че заплахата за санкции показва нежелание в САЩ и ЕС за успешно прилагане на споразумението, отнело живота на 5800 души досега.

Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг каза в Рим, че ще е неприемлив всеки опит за разширяване на зоната, контролирана в момента в Източна Украйна от опълченци. Той настоя Русия да изтегли 1000 единици бойна техника - танкове, артилерийски и зенитни системи, разположени там през последните месеци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия