Първи раздор в АБВ (обзор)

Ден след като депутатите от АБВ изненадващо промениха позицията си и гласуваха “за” поемането на нов дълг от 16 млрд. лв., създателят на младата формация Георги Първанов обяви, че подава оставка като неин лидер. Пред Нова телевизия той каза, че оставката му е въпрос на достойнство, тъй като подкрепата на заема от страна на АБВ е сериозна политическа грешка.

Очаква се утре да се събере Изпълнителният съвет на партията, в който освен Първанов влизат още 11 души, и всички солидарно да решат да хвърлят оставки пред по-големия партиен орган - Националния съвет. Според запознати те едва ли ще бъдат приети, а цялото действие цели оправдаване на подкрепата за дълга пред избирателите на АБВ.

Днес обаче прехвърчаха искри между Първанов и депутатите от партията му. Лидерът призова парламентарната група да потърси катарзис, а членовете й му отвърнаха, че са достойни хора.

“Не сме предатели”, обяви зам.-шефът на парламента от АБВ Кирил Цочев.
Депутатите се объркаха дали са предупредили Първанов за промяната в позицията си по отношение на дълга. Според някои решението е взето в присъствието на тримата зам.-председатели на АБВ Ивайло Калфин, Румен Петков и проф. Борислав Борисов, но никой не успял да се свърже с Първанов.

Официалният мотив на депутатите да променят позицията си по дълга е обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, че той ще бъде намален с 2 млрд. лв. Решението обаче бе взето след изявление на вицепремиера Калфин, в което той намекна за оставка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика