Министър Румен Порожанов: 1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с евтаназираните заради чумата животни

Откриха наличие на бактерия ешерихия коли във водата в Брезнишко

Полиция издирва 57-годишен австриец, изчезнал на 9 юли

Безработен атакува с камъни селско кметство

Джон Мейждър: Фанатичните поддръжници на Брекзит в парламента ще доведат Великобритания до нови избори

Легендата за Зоро оживява сред бойните кули на Царевец

Европейските митнически администрации с обща харта на ценностите

Столичната митница продава на търг отнети в полза на държавата фотоволтаици и монтажни елементи

Заловиха иманяр, струпал таен „музей” в дома си

Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

Илиана Раева за Хераклея Синтика: От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за общ бизнес на Елена Йончева и Цветан Василев Ще заведа дело за клевета срещу Делян Добрев и Антон Тодоров, заяви Йончева

Приеха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове Депутатите предлагат акцизът за бездимните цигари да бъде 40% от този на останалите

Красимир Каракачанов: Срещу България се води кампания от фалшиви новини България не се е договаряла с канцлера Меркел за транспортиране на мигранти, увери и премиерът

Водата в Осоговския манастир лекува всички болести Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Брюксел ни плаши със съд заради червей

Любопитна подробност е, че червеят е ларва на бръмбар

Европейската комисия отправи последно предупреждение към България, преди да изпрати страната на съд за невъведени в националното ни законодателство европейски норми във връзка с директивата за вредителите. Става въпрос за конкретен вредител – западен царевичен коренов червей (Diabrotica virgifera) по царевичните култури. В конкретика с директивата от списъка с регулираните вредители се изважда западният царевичен коренов червей. Причината е, че този вредител бе установен на редица места из нивите на ЕС.

До днешна дата България все още не е уведомила ЕК относно мерките за транспониране на директивата в националното си право, въпреки че това е трябвало да стане до 31 май 2014 г.

„Все още нямаме становище по казуса, в момента го проучваме. Когато сме готови, ще го публикуваме на сайта на Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ)”, коментираха пред „Труд“ от пресцентъра на ведомството, оглавявано от проф. Пламен Моллов.

У нас сериозни нашествия от вредителя бяха регистрирани през 2009 г. в Кюстендил и Пазарджик. През 2011 г. огнище имаше и в Ракитово и Велинград.

Вредителят засяга не само корена на растението, но и листата, а след това прониква и в кочаните на царевицата.

До момента БАБХ препоръчваше на земеделците извършването на есенна дълбока оран, която да унищожи зимуващите в почвата ларви. Друга препоръка бе стопаните да правят редуване на културите, или т.нар. сеитбообращение, за да загине червеят при липсата на царевични насаждения в районите, където се е развил.

Любопитна подробност е, че червеят всъщност се оказва ларва на бръмбар. Бръмбарът на царевичния коренов червей е голям от 4 до 7 мм. Украската му е черно-жълта, главата е черна. Характерни за женските са тъмните продълговати ивици върху горните крила. Крилата на мъжките са почти изцяло тъмни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.