Върнаха дисциплинарно уволняван за шеф на Митница-Свиленград

Стефан Марашев оглави за трети път митницата в Свиленград. Той е назначен за временно изпълняващ длъжността със заповед на Ваньо Танов, издадена в четвъртък.

Припомняме, че структурата тук остана без шеф, след като ДАНС арестува началника Тодор Караиванов в края на миналия месец по обвинение, че е получавал подкупи.

За пръв път Марашев ръководеше Митница-Свиленград през 2002 г. Шест години по-късно го уволниха дисциплинарно с обвинение, че е възстановил неправомерно акцизи. Впоследствие съдът го възстанови на длъжността, след като бе оправдан.

Няколко месеца по-късно избухна скандалът с т.нар. незаконно митничарско село Ставри Димитрово край язовир Ивайловград. Там Стефан Марашев също има вила. Така за втори път му дръпнаха стола и го преназначиха на експертна длъжност в администрацията. С влязло в сила решение на Хасковския административен съд бе обявено, че имотът му край язовира е законен. Въпреки това, последно Марашев дори бе редови инспектор на пункта Капитан Андреево.

Сега той поема поста от Юлия Чолакова, която близо месец съвместяваше длъжността с тази на зам.-началник, след ареста на Тодор Караиванов.

За втори заместник на Стефан Марашев е назначен Георги Георгиев, който и преди заемаше тази длъжност.

Както вече "Труд" писа, Георги Георгиев също бе задържан от ДАНС през май м.г. Тогава той пак бе зам.-шеф на същата митница. Акцията се проведе след сигнал срещу организирана престъпна група за трансграничен трафик на наркотици. В служебният автомобил на Георгиев бяха открити кило и половина амфетамин. Според разследващите синтетичната дрога била за Турция. Тогава беше съобщено, че трафикът щял да се осъществи при футболна среща между митничари от двете държави.

Впоследствие Апелативният специализиран наказателен съд пусна без мярка за неотклонение задържания зам.-началник на Митница Свиленград.

Единствената цел на обвинението, пише в решението на Темида, била да се промени подсъдността на разследването от Хасково в София. Доказателства за съществуването на организирана престъпна група се съдържали само в показанията на един от разпитаните агенти от ДАНС. Той заявил за получена информация, че Георгиев придобил около пет кг таблетки амфетамин от лице, известно като лидер на такава група, занимаваща се с трафик и разпространение на наркотични вещества. Повече детайли - колко участници има в групата и кой е нейният ръководител, кога е действала липсват. Освен това съдът констатира, че тези показания на единия агент от ДАНС не се подкрепят от неговия колега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини