Бойко Борисов: Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие

Армията праща танкове, ракети и изтребители за парада на 6 май

Две нови пожарни в помощ на горските от Североизтока

Спират водата в някои части на София утре

Руското представителство в ОЗХО получи отговорите на Великобритания на въпросите по случая „Скрипал“

Дуейн Джонсън оповести раждането на третата си дъщеря

Маскирани обраха игрална зала във Видин

СДВР с мерки за охрана на реда заради дербито “Левски” – ЦСКА утре

Над 10 служители на ДАИ-Благоевград арестувани заради рекет на транспортни фирми (СНИМКИ)

800 певци, танцьори и музиканти събира фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада” Изявата в Монтана празнува десета юбилейна годишнина

Откриха труп на българка в Италия, била убита с изстрел в лицето

Борисов в Словения: Европейската перспектива е ключова за развитието на Западните Балкани

Фестивалът „Здравей здраве“ гостува в Благоевград

Младежки ГЕРБ: Бъдещето на младите хора е приоритет за българското правителство Европейската младежка конференция в София даде платформа за диалог между младите хора от 40 държави в ЕС, твърди организацията

Цената на петрола на ОПЕК се повиши до 70,51 долара за барел

Новата BG икономика: Семейна фирма работи за “Либхер”

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че обществото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.
Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие.
Всеки петък ще представяме компании, които реално допринасят за растежа на икономиката ни. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации.

През 1885 г. жителите на град Голямо Конаре, начело с воеводата Чардафон Велики, взимат дейно участие в съединението на Княжество България и Източна Румелия. Затова днес този град носи гордото име Съединение.

Днес на ул. „Чардафон Велики“ в града се намира семейната фирма „Доев“. Тя се занимава с производство на пластмасови изделия и шприцформи, предназначени основно за хранително-вкусовата и козметичната промишленост. Фирмата произвежда опаковки и капачки за шампоани, лосиони, ароматизатори, кутии за гъби за почистване на обувки, както и пластмасови детайли за хладилници и технически детайли за електростроенето като бленда за ауспух. Всички модели са строго индивидуални и нямат никаква повтаряемост. „Доев“ изцяло изпълнява изискванията на клиента, свързани с дизайна и изработката на продукти.

Собственик и основател на фирмата е Никола Доев. През 1990 г. той решава да стартира собствен бизнес в родния си град Съединение. Никола регистрира фирма, наема трима работници и влага лични спестявания, за да закупи три машини за производство на капачки и преформи за пластмасови бутилки. Постепенно поръчките се увеличават и семейството решава да разшири дейността си.

Сега дружеството се е разраснало до два модерни производствени цеха – инструментален и шприцов. В инструменталния цех се проектира и изработва екипировката на матрици на пластмасови детайли. След това продукцията се прехвърля в другия цех за шприцване.
Основната цел на “Доев“ е клиентът да получи това, което желае, и то да е с високо качество. Цикълът от проекта до крайното изделие е затворен в рамките на фирмата.
Борислав е син на Никола Доев и работи във фирмата като координатор на производствената дейност. Постъпва на работа в семейната фирма през 2000 г. веднага щом завършва Механотехникума по машиностроене. Той споделя, че формулата за успешно фирмено развитие е „постоянство и добри умения“. Брат му Костадин се занимава с доставките, а майка му Петрана – със счетоводната дейност.

Производствените помещения на „Доев“ са с размер около 2000 кв.м. В момента фирмата изгражда още един инструментален цех, който се очаква до края на годината да е готов и оборудван с най-модерни машини.

В последните години пазарът налага усложняване на продуктите и все по-комплексни изисквания към качеството им от гледна точка на външен вид, функционалност и безопасност. За да се гарантира максимално качество, от 2008 г. фирмата е сертифицирана по стандарт ISO 9001. „Оттогава редовно минаваме през одити, но сме спокойни и всичко ни е „6“, казва Доев-младши.

Всяка година „Доев“ бележи ръст на клиентите, поръчките, а съответно и броя на служителите. Фирмата разполага с широка гама от машини от най-висок клас, които основно са за обработка и производство на пластмасови детайли. С финансиране по програма „Конкурентоспособност“ се снабдила и с две нови машини на фирма Battenfeld със сила на затваряне, достигаща до 400 т.

В „Доев“ има обособен конструкторски отдел, в който се създават шприцформите, както и програми за тяхното изработване. За проектиране на сложните конструкции „Доев“ си е осигурил софтуер от най-високо ниво. „Работим с “ДиТра” от края на миналата година и вече сме повече от доволни от партньорството ни с тях. Софтуерите, които ни доставят са SolidWorks и PowerMill. И двата са невероятни, защото повишават качеството на продукцията и скъсяват сроковете“, разкрива Борислав.

Годините на криза не се отразили на работата на фирмата, защото по-голямата част от продукцията била за чужбина. По време на кризата не само че нямало съкращения, но „Доев“ отбелязал ръст в производството. Това се дължало на компетентността, предприемчивостта и амбицията на собственика. Фирма „Доев“ не се рекламира. Нейната реклама е доволният клиент, който след себе си води други.

Сега във фирмата от Съединение работят 63-ма служители. Повечето от тях са млади хора, част от тях студенти в Техническия университет. Преди да постъпят на работа, всички служители преминават през специално обучение във фирмата. Доеви залагат на млади служители, защото те имат свежи идеи, които могат да се внедрят в производството.
Българската фирма произвежда пластмасови детайли за инвенторите за фотоволтаици на фирма „Щека Електроник“, както и за хладилниците на фирма “Либхер”. От нея идват и най-големите поръчки за дружеството. За “Либхер” са предназначени и най-сложните детайли, които изискват съвършен външен вид и огромна прецизност при изработката.
Редовен клиент на „Доев“ е и италианска фабрика, която изработва парфюмирани ароматизатори за автомобили. За тях фирмата прави пластмасовите детайли. „В момента работим по две поръчки. Едната е за “Либхер” за детайли за хладилници, а другата е за “Профилинк”. Там изработваме пластмасови детайли за щори“, разкрива Борислав.
Клиенти на Доеви са и компаниите “Котман”, “Дзобеле”, “Роза Импекс”, “Мауер Локинг Системс”, ИТД, “Радулов” и др. Фирмата изнася продукция и за редица европейски държави като Германия, Италия, Австрия, Русия, Албания и Румъния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.