Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

ДДС при продажба от частен съдебен изпълнител

Отрицателна инфлация заради евтините горива Цената на парното е с 15% по-висока от миналия сезон

Плевнелиев: Корените на всяка криза по света са в нарушаването на върховенството на закона

В света и особено в нашия регион се изправяме пред различни кризи, но началото на всяка една криза се корени в нарушаването на правилата и погазването на върховенството на закона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на конференцията на авторитетния Център за европейски политически изследвания, базиран в Брюксел.

По думите на държавния глава, Европейският съюз не се състои от фондове или от спазването на определени изисквания, а е проект за мир. „Мирът обаче не е просто отсъствието на война, мирът се изразява в спазването на човешките права и на принципа на върховенство на закона“, посочи президентът Плевнелиев. По думите му, ако Европейската комисия не съблюдава върховенството на закона, не наказва неспазването на правилата, Европейският съюз ще изгуби своята посока.

Според държавния глава историята е доказала, че не политиците, които използват сила, а силните институции са тези, които създават промяната. „Силните“ мъже всъщност оказват обратен ефект, защото те обезсилват институциите“, заяви Росен Плевнелиев. По думите на президента, обществото се нуждае от справедливост и от спазване на правилата, които са валидни за всички. „А те се гарантират от силните институции“, подчерта президентът Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че за хората от Югоизточна Европа, които познават добре режима на комунизма, Европа е символ на права, на равенство, свобода и общи правила. Президентът Плевнелиев направи съпоставка между посттоталитарното развитие на Полша и Украйна. „Преди 25 г. Украйна беше по-богата страна от Полша, но избра руския модел – олигархична икономика, чийто двигател не са малките и средни предприятия, и без спазване на принципа на върховенство на закона. Полша избра съвършено различен подход, прилагайки смели реформи. Сега Полша е пет пъти по-богата от Украйна благодарение на върховенството на закона и спазването на правилата“, заяви президентът.

Европа не бива да чака кризите да ескалират, защото когато те попаднат в новинарския поток, е късно за действия, призова още българският президент. „Има много примери за това как Европейската комисия действа решително и показа пътя на положителната промяна“, отбеляза президентът, като посочи за пример Румъния, която преодоля институционалната криза отпреди две години и сега е поела „по правилния път“. Държавният глава припомни и гражданските протести преди две години в България срещу назначението на медиен олигарх за председател на ДАНС. „ЕК се вслуша внимателно в призивите на хората и в техните идеи и подкрепи гражданското общество, което е про-демократично и проевропейско“, посочи още президентът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.