По колко часа спят известните?

Сънят е жизненоважен за продухаване на психическите системи и презареждане на ума, укрепва емоционалната интелигентност, нужен е за доброто състояние на организма, за самоконтрола, вниманието и паметта. Но...

Всеизвестно е схващането, че гениите и успелите хора спят много малко. Някои творци се опитвали да се възползват от състоянието, в което изпада мозъкът, лишен от сън, за да създадат шедьоври. Такъв е бил португалският поет Песуа, който нарочно не спял, за да докара умственото и психическото си състояние до ръба и това да доведе до творчески пик. Уолт Уитмън, Емили Бронте и Робърт Фрост имат стихотворения, създадени в състояние на инсомния. А пък Набоков вярвал, че спането е за идиоти и безсъниците раждат най-добрите му творби.

Сред учените има мнозина, които са направили откритията си, докато са спали. Менделеев е сънувал прочутата си таблица на химичните елементи. Твърди се, че химикът Кекуле е открил, че структурата на бензена е пръстеновидна, след като при дрямка му се явила змия, захапала опашката си. Плод на съновидения са "Кублай хан" на Колридж, "Франкенщайн" на Мери Шели, "Странният случай на д-р Джекил и г-н Хайд" на Р. Л. Стивънсън, а също и песните на Пол Маккартни “Вчера” и "Жълтата подводница".

Тезата за това, че гениите почти не спят, не е съвсем основателна, защото има величия, които са се радвали на здрав и безметежен сън. Флобер е бил нощна птица - лягал си е в 3 сутринта, но е ставал към 10 ч, а Томас Ман и Чайковски спели от 12 до 8 сутринта.

На Желязната лейди й стигали 4 часа

Желязната лейди Маргарет Тачър тормозела екипа си с това, че почти не мигвала и ставала още в ранни зори. В нейна чест дори нарекли ген, заради който някои хора се наспиват много бързо - гена на Тачър. Първата жена министър-председател на Великобритания се нуждаела от всичко на всичко 4 часа на денонощие, за да е напълно бодра и дееспособна. Най-вероятно това няма никаква връзка с болестта на Алцхаймер, която я застигна в късните й години, въпреки че изследване на тексаския университет Бейлър, публикувано през януари, показва, че 8-часовият нощен сън всъщност може да забави и дори да предотврати развитието на алцхаймер и старческа деменция.

Тачър съвсем не е единственият политик, който спи по толкова малко. От два до 4 часа сън се нуждае бившият италиански премиер Силвио Берлускони. От друга страна, бившият британски премиер Уинстън Чърчил е известен с това, че обичал да си поспива следобед. Нощем спял по 4 часа, но си допълвал съня с час и половина следобедна дрямка. Той вярвал, че следобедният сън е ключът за успеха му. Прословута е заръката му: "Ще ме събудиш само ако е станала Трета световна война."

По 6 часа спят държавните глави Барак Обама и Владимир Путин. Между другото, като изключим Обама, Путин и най-вече Желязната лейди, политиците са сред групата хора, които най-добре си поспиват. Най-малко сън (средно 3-5 часа) си позволяват хората, работещи в маркетинга и рекламата, сочи ново британско проучване, озаглавено YouGov.

Два часа сън стигат за Леонардо, Едисън и Тесла

Има цяла школа мислители, които смятат, че сънят е чиста загуба на време. Леонардо да Винчи е сред хората с най-странни навици в това отношение. Той спял по 20 до 40 минути на всеки 4 часа. Това е така нареченият полифазов сън, или още - Uberman цикъл.

Горе-долу по същия начин спял и Томас Едисън - бащата на електрическата крушка. Подремвал по 10 минути 6 пъти в денонощието на равни интервали. Всъщност Никола Тесла - бащата на електричеството, е спял не повече от тях. Но неговият начин бил да се наспи наведнъж - от 12 през нощта до 2. Моцарт е спял по цели 4-5 часа, като си е лягал към един.

По 30 минути на всеки 6 часа е другата практика - цикъл Dymaxion. Въведена е от Бъки Фулър - американски архитект неофутурист, инженер-конструктор, изобретател, иноватор, поет и автор на над 30 книги. Той е починал на 78 г., тоест недоспиването не му се е отразило фатално на здравето. Все пак последните изследвания на съня показват, че такива прекъсвания са вредни за повечето човешки същества. Те водят до понижени когнитивни способности, влошена концентрация и лошо настроение.

Художникът Салвадор Дали пък въобще се страхувал да спи. Той държал метална лъжица над метален поднос. Като заспял, изпускал лъжицата, тя падала и дрънченето го стряскало.

Композиторът Лудвиг ван Бетовен е доказателство, че не е нужно човек да е сомнамбул или да страда от преждевременна старческа ранобудност, за да е гениален. Той си лягал на топло в кревата в 10 вечерта и спял непробудно чак до сутринта, когато се излюпвал към 6 ч.

Писателят Оноре дьо Балзак също не обичал да се лишава от сън. Той си лягал с кокошките - в 6 следобед. Спял до 1 през нощта, ставал да работи по тъмно и след това си доспивал от 8 до 9,30 сутринта. Така му се събирали 8 часа и половина сън. Обратното на Балзак бил колегата му Скот Фицджералд - той седял до 3,30 през нощта, а се излюпвал от завивките към 11 ч. Бащата на психотерапията Зигмунд Фройд заспивал за 6 пълноценни часа - от 1 до 7.

От днешните известни имена милиардерът Ричард Брансън спи по 6 часа, а магнатът Доналд Тръмп - по 3-4 ч. Тв водещият Джей Лено също няма време за сън - отпуснал си е едва 5 часа в денонощието. В сравнение с тях собственикът на “Майкрософт” Бил Гейтс е поспаливец, защото спи юнашки по 7 часа всяка нощ.

Бойко Борисов не спи, той чака

Вече стана ясно, че Владимир Путин спи по 6 часа - президентът сам си го е казал на една от годишните пресконференции по интернет, в които обикновени граждани могат да му задават въпроси. Американският президент Барак Обама също заделя по толкова време, за да си отдъхва нощем. За бившия италиански премиер и втория най-богат италианец и медиен магнат - Силвио Берлускони, се знае, че му стигат по два часа сън в денонощието.

Но за премиера Бойко Борисов нещата не стоят така. Ако се съди по вицовете, “Бойко Борисов не спи. Той чака”. Всъщност видян е веднъж да спи и това е през 2012 г. на връчването на Нобеловите награди в Осло. Камерите се спряха на сладката му дрямка, тъй като Борисов седeше на първия ред, през три места от Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Оказва се, че е много трудно да се получи реална информация за това дали и по колко спи премиерът. Запитване на “Труд” остана без отговор, може би заради внезапно възникнали мистериозни проблеми с мобилните комуникации.

Примата на българската естрада Лили Иванова държи на съня си. Дали по принуда (заради участията си), или по природа, но певицата е нощна птица. Тя си ляга късно - към 2-3 часа, и спи до 10-11 ч.

Христо Стоичков спи като гений - по 5-6 часа. Той си ляга късно и става към 9-9,30 ч сутринта, пие кафе на терасата си на 50-ия етаж в Маями, поглежда с едно око към океана, докато преглежда онлайн изданията, за да се осведоми какво става в родината.

Тв водещата и актриса Мартина Вачкова обича да си поспива, но и тя не прекалява - обикновено 7 часа са й достатъчни. Продължителността на съня й зависи от това дали е зима или лято. В дъждовните сутрини, когато може да си го позволи, обича да остане в леглото до по-късно.

Снимки

Опит на “Труд” да изясни дали премиерът спи, беше обречен на неуспех.

Лили Иванова е нощна птица.

Камата и испанският тенисист Алекс Кореча участват в тв шоуто "25+25" в Барселона през 2004 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини