Ножове, банани, огньове, бой и расизъм в Лига Европа

Лига Европа се превърна в лигата на срама. На 3 стадиона цареше хаос, а холандският „Фейенорд" дори може да бъде изваден от турнирите за години напред. Преди седмица фенове на тима безчинстваха из Рим преди мача с „Рома". На реванша имаше 42 арестувани, но броят е нищожен на фона на скандалите. Огромен надуваем банан полетя към Жервиньо от „Рома", а друг не стигна до терена. Директорът на „Фейенорд" Ерик Гуде опита да защити хулиганите: „Бананът случайно падна до Жервиньо!"

Кой ще повярва? В началото на второто полувреме запалянковци на „Фейенорд" опитаха да щурмуват трибуните. Хвърляха седалки и бомбички. Съдията Клерман Тюрпен спря мача за 17 минути. Миналата седмица в Рим имаше 28 арестувани холандци и 13 ранени полицаи. Сега пред стадиона бяха заловени фенове с ножове. Накрая жертвата Жервиньо се оказа и палач - вкара втория гол за победата на „Рома" с 2:1 и подпечата класирането напред.

Подобни сцени се разиграха и в Киев. Там Олександер Шовковски, вратарят на местния „Динамо", застана като жив щит между хулигани и стюард след като ултрасите нахлуха на трибуните при 3:1 над „Гинган". А трима фенове на „Трабзонспор" са ранени при боеве извън стадиона при загубата с 0:1 от „Наполи".

Във футболен план Лига Европа се превърна в лигата на Италия. Пет отбора от Серия А продължиха напред, като на 1/8-финалите един срещу друг ще застанат „Фиорентина" и „Рома". Фиаското беше за Англия, където отпаднаха „Ливърпул" и „Тотнъм". Без Александър Тонев „Селтик" загуби с 0:1 от „Интер" и също е аут.

Голямата драма се разигра с „Ливърпул". След 10 години „червените" отново участваха в дузпи на стадион „Кемал Ататюрк" в Истанбул. През 2005-а „Ливърпул" спечели най-сензационния финал срещу „Милан" в Шампионската лига. Сега повторението дойде срещу „Бешикташ". След 120 минути английският тим загуби с 0:1 - резултатът, с който спечели у дома. Стигвна се до наказателни удари и след 9 точни дузпи хърватският защитник Деян Ловрен не улучи вратата. Така „Ливърпул" изгоря в „ада", както пишеше на много турски плакати по трибуните. За първи път в историята си 5-кратният еврошампион отпада след изпълнение на дузпи в Европа. В Англия веднага изчислиха, че евротурнирите не са силата на мениджъра Брендън Роджърс. В сегашната кампания той успя да победи единствено „Лудогорец" (2:1 с гол в последната минута от дузпа) и „Бешикташ" също с попадение от дузпа в 85-ата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят