Квартал издига тон и половина паметник на руски генерал

Над 40 семейства и фирми от смолянския квартал Устово дариха за паметник на руския ген. Пьотр Черевин. Монументът е тон и половина гранитна скала с бронзов барелеф на Черевин.

Дарените средства са общо около 7 000 лв. Дарени са и материали, както и труд за монумента, за който съдействала и община Смолян.

Паметникът се монтира на мястото, където местното население е посрещнало руските войски предвождани от ген. Черевин. Той ще бъде осветен и официално открит на националния празник 3 март, в чест на 137 години от Освобождението на България.

В Устово на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на ген. Черевин, която преследва отстъпващата турска армия и се създава първото българско управление и първата местна милиция. "Подвигът на руската кавалерийска бригада поставя началото на нов процес, който завършва с освобождението на Смолянския край през Балканската война от 1912 г. Откриването на монумента е израз на благодарността към подвига на освободителя на нашия край", каза историкът доц. Христо Гиневски - председател на читалището в квартала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини