Десислава Танева: Да нацелиш сезона на евромилионите

„Деси ще е нашият министър на земеделието, а Миро - председател на комисията по земеделие в парламента." Думите са на премиера Бойко Борисов пред препълнена зала с фермери в Народното събрание. Изказването му обаче не е от преди 100-тина дни, а от горещото лято на 2009 г., когато за първи път редеше кабинет.

Да, още тогава Борисов избра Танева, но „котка й мина път“. Лъсна фактът, че преди властта е била изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг“, а чрез него - и в управата на 65 фирми, и мигом всички заговориха за потенциален конфилкт на интереси. Танева сама се отказа от министерския стол, но подчерта, че е излязла от холдинга и от всички фирми и че не е срамно, че човек е работил и се е развивал.

А мелничарството съвсем не е първият й допир до земеделието. В ученическите си години бере гроздe в сливенските села на бригади, а в консервния завод „Иван Лилов“ се е научила да прави най-хубавите кисели краставички - с лук, копър, черен пипер, дафинов лист и разбира се, корнишони.

Сега, начело на земеделското министерство, Танева нацели „еврожътвата“. „Само за 3 месеца земеделските производители са получили над 1,8 млрд. лв. субдии за ниви, помощи от хазната и от европрограмата за селата“, похвали се министърката. И избърза, защото откакто сме в ЕС, тези помощи винаги се плащат декември-януари.

Затова всеки министър, уцелил тези месеци от годината, може да си лепне значката “изплатихме милиони”. Истинският тест за Танева предстои със същите субсидии за ниви, но за тази година, защото те тръгват по нови схеми. И през март ще стане ясно дали агроведомството ще е готово с новия софтуер за прием на заявленията.

До края на т.г. ще стане и ясно дали екипът на Танева ще може да защити и новите програми за селата и рибарството, или и 2015-а ще е нулева за тях.
В първите 100 дни се появиха основателни съмнения, че Танева и шефът на Агенцията по храните Пламен Моллов говорят през „развален телефон“ за предстоящата ваксинация на стадата срещу син език. Заразата погуби миналата година 37 000 овце, кози и крави.

Сега от министърката зависи да не се повтори същата ситуация и в нейния мандат, като подчинената й агенция по храните осигури ваксини за всички животни преди началото на пролетта. Фирма доставчик вече е избрана, но информацията за нея е “засекретена” и в министерството, и в агенцията. Така няма никаква гаранция, че започващата от 4 март ваксинация ще е ефективна.

Бедите в животновъдството не спират - наскоро пеликан донесе у нас птичия грип, а преди ден Еврокомисията ни заплаши със съд заради липса на текст в наредба за западния коренов червей, който безпощадно гризе царевицата.

“Незаконна сеч” гърми мощно в 100-те дни власт на Танева. Телевизиите изобилстват с кадри на трупи, а местни бранят с протести горите. Депутати от ГЕРБ пък контрират, че няма скандал, а заради местните избори законната сеч се представя като бракониерска. И на фона на цялата тази какофония Танева изненадващо удари контра на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, като заяви, че е против предлаганата от тях забрана за износа на дървесина, защото тя нямало да доведе до нищо. Бързо обаче смени позицията си на 180 градуса. Депутатите вече насрочиха мораториум върху сечта - от 6 април.

В Сливен искат Деси за кмет

Сливен обича Деси Танева. Дори от ГЕРБ-Сливен наскоро предложили Танева да бъде кандидатът на партията за градоначалник на предстоящите кметски избори. В изпълнителната комисия на ГЕРБ също вече се обсъждала идеята, издадоха по-бъбриви депутати от партията. Единствено така ГЕРБ имала реален шанс да изземе града от БСП. В крайна сметка местният вот ще покаже дали Сливен ще открадне агроминистъра. А иначе за момента най-често Танева се връща там, за да посети близките и кортовете, където играе тенис. Участвала е и в любителски турнири. Кумири са й Щефи Граф и Пит Сампрас.

От семейство на учители

Познатите на Танева я определят като много дисциплинирана. И няма как да е иначе - израснала е в учителско семейство. Майка й Недка преподава български език и литуратура, а баща й Жеко - математика.

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в Сливен. Завършва природо-математическата гимназия в града, а през 1995 г. взема висше от УНСС. През 2001 г. добавя и диплома по право от Бургаския свободен университет.
През 1995-1996 г. работи в частния земеделски сектор. През 2007 г. става председател на Общинския съвет на Сливен. През 2009 г. е избрана за депутат на ГЕРБ от Сливен. През 2009-2013 г. е председател на земеделската комисия в 41-вото и член на комисията в 42-рото НС.

-----------------------------

Д-р Мирослав Найденов, земеделски министър в първия кабинет на Борисов:

Мога да дам добра оценка на министър Танева. Трябва обаче още малко време на екипа й да се сработи. Голямо предизвикателство има пред тях да отворят новата програма за селските райони и да я защитят пред ЕК.

Очакванията на сектора за програмата са големи и напрежението ще ескалира, ако програмата не тръгне. И в момента има определено напрежение, което се дължи на недобрия диалог с браншовите организации.

Проф. Светла Бъчварова, зам.-министър на земеделието в кабинета “Станишев”:

Министър Танева и екипът й вървят след събитията в земеделието. Първо, няма екип. Чуваме много идеи, но без никаква реализация. Факт е, че не са внесли нито един законопроект, който да е приоритетен, всичко се прави в последния момент и най-често чрез депутати.

След силен обществен натиск министерството разбра, че трябва да прави поправки в Закона за горите заради бракониерската сеч. Не трябва едни и същи структури хем да маркират дърветата, хем да секат. Така се пораждат съмненията за дървена мафия.

Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ:

Министър Десислава Танева си е на мястото, познава проблемите на бранша. Много комуникативна и човек, който като председател на земеделската комисия в 41-вото народно събрание има и необходимия парламентарен опит. Налице е едно прекрасно съчетание между професионален, парламентарен опит и сега - позиция в изпълнителната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи