13 куршума за Боби Белята край затвора в Казичене (ОБЗОР)

Разстрелът на Борис Борисов-Боби Белята може да е свързан с провалена наркосделка. Това е една от версиите, по която работят столичните криминалисти за убийството на 39-годишния мъж край Казичене. Боби Белята е известен и като Рибаря атентатор, след като през 2002 г. бе задържан за взрив. Мъртвият е бил преди години автомобилен състезател и се смятал за един от най-приближените на издирвания от Интерпол за наркотрафик Христофорос Аманатидис-Таки.Той бе и един от подсъдимите по делото срещу Бандата на чуковете, която е обвинена за разпространение на наркотици.

Боби Белята бил открит окървавен към 21,40 ч в четвъртък в автомобил „Тойота Корола" до оградата на затворническото общежитие в Казичене. Заради това премиерът Бойко Борисов нареди на ресорния правосъден зам.-министър да изготви подробен доклад, защо Белята е бил край затвора, с кои осъдени се е виждал и защо камерите не записвали.
Бившият автомобилен състезател бил все още жив, когато бил намерен. Но малко след това издъхнал от раните си и екипът на Бърза помощ само констатирал смъртта му. Боби Белята бил прострелян с 13 куршума. Смята се, че той познавал екзекутора си, тъй като го пуснал да се качи в колата.

Вероятно Белята и стрелецът имали предварително уговорена среща. Една от версиите е, че повикването на Борисов край затворническото общежитие било уж за важен разговор или наркосделка, но се оказало капан. Ще се проверява и дали по време на срещата не се е разразил скандал, при който проехтели фаталните изстрели. В момента криминалисти се опитват да установят кой е човекът, който повикал Белята на среща. Проверява се и телефонът му, за да се изясни с кого е говорил последно.

Малко след разстрела хора от района забелязали, че полицаите водят към патрулка мъж, който накуцвал. Вчера не стана ясно дали той е бил приятел на ликвидирания Борисов, или бил случайно край езерото по време на атентата. Вътрешният министър Веселин Вучков съобщи, че има свидетел на екзекуцията. Но не уточни дали човекът е станал пряк очевидец на разстрела.

Делото срещу Борис Борисов е в спецсъда и по него той е обвинен за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, известна като Бандата на чуковете. Твърди се, че в един момент той е ръководел бандата. Белята е на свобода срещу 5000 лева гаранция. Досега по процеса е имало четири заседания, но ход не е даден, тъй като се чака екстрадиция от Турция на съпроцесник на Борисов. Боби Белята се явяваше на всяко от заседанията, придружаван от адвокатката си Любомира Гавазка.

Криминалисти: Отсякоха дясната ръка на Таки

Боби Белята е ликвидиран като дясна ръка на Христофорос Аманатидис-Таки, смятат още криминалистите. Според тях разстрелът е епизод от продължаващата с години война между наркогрупировките в София.

Не е изключено разстрелът край Казичене да е свързан и с неясната съдба на Христо Вартанян-Ицо Исуса, друг от хората на Таки. Той се издирва от Интерпол от 2012 г., а преди дни медии съобщиха, че е застрелян в Гърция. Досега тази информация не е потвърдена.
Таки избяга от България през 2007 г. и бе в неизвестност до 2012 г., когато бе заловен от Интерпол в Дубай. Тамошните власти отказаха екстрадицията му. След това Таки поддържа легендата, че живее в Дубай, но не се знае в коя точка на света е и под каква самоличност.

Според спецченгета Таки продължава да ръководи наркомрежата си у нас. Той и Боби Белята са приятели от деца, израснали между панелките в “Люлин”. Започнали са като крадци на дребно и автоапаши, за да стигнат до рекета и дрогата.

Рибарят атентатор, предизвикал думите: Ние ги хващаме, те ги пускат

Борис Борисов-Боби Белята е един от двамата известни като "рибарите атентатори", предизвикали преди почти 13 години тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов да каже по адрес на съдиите фразата: "Ние ги хващаме, те ги пускат!" Всъщност думите са цитат от Сливестър Сталоун в ролята на полицай от филма "Кобра" (1986).

На 12 май 2002 г. самоделна бомба взриви три коли в автосервиза "Абир Трейдинг" на ул. "Странджа" в центъра на София. Полицейски патрул се оказа на метри от мястото на експлозията и задържа през една пряка Боби Белята и Борян Харалампиев, по прякор Митничаря. Митничаря предложил 5000 лв. на ченгетата, за да ги пуснат, но униформените отказали. По ръцете на двамата бяха намерени следи от тротил. Сириецът - собственик на сервиза, пък разказа, че 3 дни преди бомба при него дошли непознати младежи с кола "Шкода Октавия". Поискали му рекет, а той ги изгонил, но записал номера на автомобила. По него криминалисти откриха шкодата и в нея също намериха следи от тротил.

През октомври същата година съдът пусна Белята и Митничаря от ареста. Приета бе тяхната версия, че следите от тротил по ръцете им са от бомби, които правили, за да ловят риба. Според адвокатите им двамата се оказали на близка улица, защото отишли там през нощта да крадат. По същото време избухнала бомбата в сервиза, те се оказали в "небрано лозе".

През юни 2004 г. делото срещу "рибарите атентатори" приключи с ефективни присъди в Софийския градски съд. Борян Митничаря получи 3 години затвор като извършител на взривяването и палежа, а Боби Белята - години и половина като помагач. Митничаря получи и глоба от 700 лв. заради опит да подкупи сержант от МВР. Процесът продължи до 2007 г. на горните две инстанции, на които присъдите станаха условни.

Премиерът Бойко Борисов: Ако беше в затвора, щеше да е жив

"Навремето имах спор във връзка със застреляния снощи", припомни вчера премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС. И поръчва на правосъдния министър да изясни какво е правил Боби Белята край затвора в Казичене, да се провери има ли камери около оградата. И продължава: "Това лице съм го арестувал навремето още. Тогава беше голям скандал, защото трябваше да докажем взрива и натривките, да оборим тяхната версия, която беше приета, за съжаление, че са отивали с този взрив за риба. Тогава издадох заповед да пазим водоемите, включително Перловската, Владайската и всички реки... Снощи по каква работа е бил на оградата на затвора? Може да е бил за гъби или за нещо друго... Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки... Щеше да си е жив и здрав - в затвора, разбира се, но жив и здрав. Сега ние трябва да говорим за поредното убийство. А беше задържан с всичко, както пише в литературата."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право