Убиха Борис Немцов в центъра на Москва (обзор+видео)

Бившият вицепремиер на Русия и един от ръководителите на опозиционната партия ПАРНАС Борис Немцов беше убит в центъра на Москва.

В 55-годишния политик е стреляно шест пъти на Големия Москворецки мост на метри от Кремъл.

Четири от куршумите са попаднали в тялото на Немцов, който е починал още там.

Немцов бе един от основните политически опоненти на президента на Русия Владимир Путин. Партията му бе организатор на марша "Пролет" срещу сегашното управление на страната, който трябваше да се проведе в неделя.

По време на убийството с Немцов е имало жена, гражданка на Украйна. В момента тя е разпитвана от следствените органи.

Путин нарече убийството на Немцов "поръчково"

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за безопасност да бъде създадена единна следствена група за разследване на убийството на Борис Немцов.
Това съобщи РИА-Новости, цитирайки прес-секретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков.
55-годишният опозиционен политик бе застрелян с четири куршума на Големия Москворецки мост в центъра на руската столица на метри от Кремъл снощи. Той е бивш вицепремиер и един от ръководителите на опозиционната партия ПАРНАС.
Путин е изразил съболезнованията си на близките на Немцов и е определил убийството му като провокационно и поръчково.
Руският министър-председател Дмитрий Медведев призова правоохранителните органи да направят всичко възможно, за да виновните за престъплението, съобщи прес-секретарят на ръководителя на руското правителство Наталия Тимакова.

Адвокатът на Немцов разкри, че политикът бил заплашван

Адвокатът на семейството на убития руски опозиционен политик Борис Немцов разкри, че той в негов адрес е имало десетки заплахи в последно време.

55-годишният Нечцов бе застрелян на Големия Воскворецки мост на метри от Кремъл с четири куршума снощи. Те са били изстреляни от човек в бяла кола, която след това е изчезнала и се издирва. Немцов е починал от раните си. С него е била гражданка на Украйна, която в момента е на разпит в милицията.

"Преди няколко месеца по адрес на Борис Немцов имахе заплахи в социалните мрежи. Даже подавахме жалби в полицията, но напразно. Подчертавам, че това беше преди няколко месеца", заяви адвокат Вадим Прохоров.

Полицията работи по няколко версии, свързани с политическата му дейност, работата му на депутат от ярославълската дума, бизнес и лични мотиви.

Президентът на Украйна Порошенко шокиран от убийството на Немцов

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че е шокиран от убийството на Борис Немцов.

"Шок. Убиха Борис. Трудно е да се повярва. Не се съмнявам, убийците ще бъдат наказани. Рано или късно. Светла му памет", написа Порошенко в профила си в туитър.

По късно той добави във фейсбук: "Той беше мост между Украйна и Русия. Изстрелите на убиеца го разрушиха. Мисля, че не е случайно."

Барак Обама осъди убийството на Борис Немцов

"Президентът на САЩ: Съединените щати осъждат жестокото убийство на Борис Немцов. Ние призоваваме руското правителство да проведе неотложно, безпристрастно и прозрачно разследване и да направи така, че виновните да бъдат привлечени към отговорност", се казва в съобщение, разпространено от Съвета за национална безопасност на САЩ в туитър.

55-годишният политик беше застрелян с четири куршума на Големия Москворецки мост в центъра на руската столица към 23,40 часа местно време в петък. Убийците са избягали с бял форд - "Фокус" или "Мондео".

Немцов е бивш вицепремиер на Русия и един от ръководителите на партия ПАРНАС.

Немцов на 10 февруари: Майка ми се страхува, че Путин ще ме убие

Руският опозиционен политик Борис Немцов беше застрелян с четири куршума на Големия Москворецки мост на метри от Кремъл малко преди полунощ местно време в петък.

Само 17 дни по-рано бившият руски вицепремиер даде интервю на "Собеседник", в което, разказвайки за майка си, обяснява, че наистина се страхува, че руският президент Владимир Путин може да го убие.

- Майка ви пита ли ви кога ще спрете да атакувате Путин?

- Когато й се обаждам по телефона, непрекъснато ми натяква: Синко, кога ще спреш да ругаеш Путин? Той ще те убие! (Смее се.)

- А самата тя как се отнася към него?

- Отнася се лошо, разбира се, все пак аз съм й син. Мама ме е научила, че трябва винаги да отстоявам своята гледна точка, да съм независим и самостоятелен. Именно тя ме възпита такъв - а ето, сега ми се кара, че атакувам Путин, който се опитва да отнеме нашата с вас свобода. Тя започна да не го понася след Беслан и "Норд-Ост", сега заради войната в Украйна - също. Отношението й към него е същото като моето, просто тя се страхува, че той може да ме убие.

- Тя сериозно ли се страхува или ви говори на шега?

- Сериозно се страхува. Тя е умен човек и много се притеснява за мен. Може би е и от възрастта.

..

- А вие самият страхувате ли се от Путин? Не станахте ли малко по-предпазлив?

- Ами мен... Малко ме е страх.

- Значи имате притеснения? Поне малко?

- Е, вижте... Всъщност се шегувам.

Чуйте последното интервю на Немцов два часа преди разстрела (аудио)

Два часа преди да бъде убит, руският опозиционер Борис Немцов даде интервю за радио "Вести".

Украинска манекенка до Немцов, когато го убили?

Според руската телевизия "Звезда" пряк свидетел на убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е била украинската манекенка Анна Дурицкая.

55-годишният политик, един от лидерите на партия ПАРНАС и яростен критик на президента Владимир Путин, бе застрпелян с четири куршума на Големия Москворецки мост на метри от Кремъл малко преди полунощ в петък московско време.

В момента на убийството 23-годишната Дурицкая е била заедно с Немцов, но не е пострадала. Тя веднага е била откарана за разпит.

По думите й двамата се срещнали в ГУМ, където вечеряли. След това тръгнали пеша към Василевския спуск.

Според следствените органи убийците на Немцов са били в бял форд - "Фокус" или "Мондео". По политика е стреляно седем пъти, четири куршума са го улучили и той е починал на място от раните си. 

Вдигнаха трупа на Борис Немцов от центъра на Москва 

Тялото на руския политик Борис Немцов, който беше застрелян тази нощ на Каменния мост в центъра на Москва, беше вдигнато и откарано за аутопсия. Районът все още е отцепен и гъмжи от полиция.

Президентът на Русия Владимир Путин е бил информиран незабавно за убийството на Борис Немцов в центъра на Москва, съобщава "РИА Новости". Държаният глава е наредил на ръководителите на Следствената комисия, МВР и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група за разследване на убийството на политика и да поемат контрола над хода на следствието, съобщи говорителят на Кремъл Дмиртий Песков.

„Путин е отбелязал, че жестокото убийство има всички признаци на поръчково и носи изключително провокативен характер“, каза Песков.

От полицията съобщиха, че се води разследване за углавно престъпление. По тяхна информация, Немцов е убит с не по-малко от 7-8 изстрела.

Младата жена, която е придружавала опозиционера в момента на стрелбата, вече е дала показания пред разследващите.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят