Руската опозиция ще проведе траурно шествие в памет на Борис Немцов (обзор)

Руската опозиция ще проведе траурно шествие в памет на убития в центъра на Москва опозиционер Борис Немцов. Акцията бе планирана като протестно шествие срещу войната в Украйна под наслов „Пролет“, а Немцов бе един от организаторите му. Протестът бе съгласуван с властите в Москва. По план той трябваше да се състои в столичния квартал Марино. След убийството обаче организаторите взеха решение да отменят акцията и вместо нея да проведат траурно шествие в центъра на Москва, съобщи "Фокус".

„Ние сме в нова политическа реалност. В нея няма място за шествието в Марино на 1 март със зелени балончета и флагчета. На 1 март ще има траурно шествие в центъра“, написа в Туитър организаторът на митинга Леонид Волков.

За новата акция в центъра на Москва съобщи също и ръководителят на отдел разследвания към Фонда за борба с корупция Георгий Албуров. „Разбира се, никаква позитивна акция със зелени балони не може да има. Ще има траурна акция в центъра“, се казва в съобщение на Албуров в Туитър.

От своя страна политикът от Републиканската партия ПАРНАС Михаил Касянов съобщи, че планираните такива акции в други региони на Русия ще се проведат по план. „Във връзка с убийството на Немцов маршът е Марино е отменен. Вместо него на 1 март в центъра на Москва ще се проведе погребално шествие. В регионите, акциите „Пролет“ ще се проведат в съответствие с планираната по-рано програма“, каза Касянов и добави, че желаещите да почетат паметта на Немцов могат да го направят в неделя на Московрецкия мост, където политикът бе убит.

Самият Немцов в интервю за радио „Свободна Европа“ от по-рано този месец описа демонстрацията само стъпка в дългата борба за освобождаването на Русия от режима на Путин. „Ако смятате, че властите ще избягат в ужас, те ще избягат, ако съберем един милион души“, каза в интервюто на 3 февруари. „Но за да съберем един милион, трябва първо да имаме успешно шествие на 1 март“, е добавил политикът. По думите му, най-важната цел на акцията е да се сложи край на войната в Украйна, посочва радио „Свободна Европа“.

Междувременно, в социалните мрежи се появиха призиви към украинците да се стекат на площад „Независимост“, за да почетат паметта на убития руски опозиционер. В събота сутринта жители на Киев носят цветя пред руското посолство в памет на Борис Немцов.

Украинският президент Петро Порошенко по-рано заяви, че Немцов е бил мост между Украйна и Русия. „С изстрела на убийците, той рухна. Смятам, че убийството не е случайно и не се съмнявам, че убийците ще бъдат наказани. Рано или късно“, се казва в съобщение на Порошенко на страницата му във Фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят