Ива Дойчинова от "Сутрин до обед", даже и в събота

Няма начин да сбъркате гласа й даже да не я познавате лично. Тембърът й просто си звучи естествено и нейно, също както би бил пръстовият отпечатък за останалите хора. „Дори хората край мен да гледат надолу и да не ме разпознаят на опашката, но когато кажа: „Един хляб и две кисели млека”, веднага вдигат главите”, смее се водещата Ива Дойчинова. Казва, че не полага специфични грижи за гласа си, освен че сутрин дъвче дъвка, защото това разработва говорния апарат. Заради спецификата на тембъра си преди време Дойчинова озвучила и героиня в детско филмче. Тя се казвала Муната, а Ина вярва, че се е справила добре и е крайно време да се изяви и на големия екран. „Мога да съм и фея, и принцеса, и добра царица”, смее се тя.

В ефира

Сутрин Ива, т.е. от „Сутрин до обед” през делничните дни е в радио „ФМ плюс”, където е автор и водещ на едноименното предаване. „Това, което може да отличи едно радио измежду многото еднакви формати и да му даде допълнителна стойност, е съдържанието”, казва Ива. Когато човек се събуди и още не се е ориентирал какво се случва, хубаво е да чуе най-важното за деня, смята тя. При нас обаче няма политика, която смята за важно само онова, което се случва на жълтите павета, защото смятаме за важно онова, което ни вълнува като хора - здравето, любовта, книгите, светските новини...

В събота Ива е в „Супердоктор”, където в ефира на телевизия „България он ер” си партнира с уролога Юлиан Коцев. Иначе тя има тв опит и като водеща на „Часът на мама” по Би Ти Ви, където с Богдана Трифонова (сега неин конкурент като водеща на сутрешния блок на БГ радио) успокояваха младите родители. И в двете си професионални роли се чувства прекрасно. Защото, както самата тя казва - не е въпрос на медия, а на смисъл.

Билет за 25 стотинки

Като малка Дойчинова често ходела със синки по коленцата - „бях очукано момиче, което трудно можеш да свалиш от дърветата”, чистосърдечно признава водещата.

Когато била в 4-5 клас, известно време се подвизавала с огромна червена точка на носа - спомен от падане от висок, явно неособено гостоприемен клон. Съучениците й се подигравали, та се наложило родителите да я заведат на лекар, за да махне белега чрез изгаряне с азот. Другото, което си спомня, е „смешно падане” от тераса без парапет. Причината - балконът на старата им къща бил превърнат в подиум, откъдето приятелите на Ива изнасяли представления за бабите от квартала. Билетчето било 25 стотинки. В злополучния театрален ден Ива била омотана в кувертюрата от леглото на родителите си, защото трябвало да прилича на японка.

„Облеклото” обаче нещо се замотало, тя преплела крака и тупнала от 2 метра височина пред очите на смаяната публика. Паркирала се по задни части, заболяло я, но търпяла, за да не провали събирането на парите от входа.

Даже не помни за какво са харчели събраните парички. Все пак в онова време на бозата от 6 стотинки едва ли са имали огромен избор. Е, все пак още усеща леко гранясалия вкус на БГ чипса от 80-те години на миналия век. Освен това тя заделяла от своя дял и за шноли. Имала огромна колекция от всички цветове и нюанси фиби, за да може да връзва дългите си руси коси на две опашки - „досущ като Агнес от АББА”.

Сега Ива е майка на две дъщери - Ида и Мина. В тяхното „вкъщи” има истинско арт ателие, където сами произвеждат бижута от копчета и камъчета. Мина посещава школа по актьорско майсторство, а каката Ида скоро ще завърши Приложното училище в София със специалност графичен дизайн.

Приятелите на Дойчинова твърдят, че е „зелена до мозъка на костите”. Запалил я баща й, който, освен че бил ловец и рибар, не спирал да кръстосва поля и планини.

„Вече е неизбежно да живееш така, че да пазиш природата, да събираш сметта разделно и дори да изхвърляш боклуците на другите - вече просто нямаме друг избор, освен да сме „зелени”, казва Дойчинова.

Иначе разпуска с плуване и йога, но това не означава, че не е предприемала и екшън занимания като скок с бънджи. Даже е планирала да провери как изглежда светът от високо, докато й се отваря парашутът.

Хубаво е човек да лети...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица