Руското следствие за убийството на Немцов: Опит за провокация, ислямска следа или връзка със събитията в Украйна (обзор)

Първата хипотеза, по която работи руското следствие във връзка с убийството на опозиционера Борис Немцов , е опит за провокация и дестабилизиране на политическата ситуация в Русия, при който той може да е бил пожертван. Това заяви говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, като уточни, че стрелбата е извършена с пистолет „Макаров“.

От мястото са иззети шест гилзи от 9-милиметрови куршуми от различни марки.

Друга версия, по която се работи, е ислямската следа, тъй като Немцов е получавал заплахи за позицията си относно атентата срещу френския вестник „Шарли ебдо“.

Проверява се и хипотезата за свързаност на убийството с украинските събития. „Известно е, че сред участниците в украинския конфликт има много крайни радикали, които не се подчиняват на никакви власти. Не е изключено и търговската дейност на Немцов, лични спорове и други битови конфликти да стоят зад убийството“, посочи Маркин, цитиран от Фокус.

Руските правоохранителни органи не изключват и възможността опозиционерът Борис Немцов да е убит от крайнодесни радикали. Източник от полицията заяви, че на местопрестъплението са намерени гилзи от куршуми от няколко различни оръжейни завода, което означава, че този, който е убил Немцов, явно не е имал постоянен източник на боеприпаси.

Източникът допълни, че за разлика от извършителите на убийството, организираните престъпни групи купуват цели партиди боеприпаси.

Той припомни, че преди няколко години в центъра на Москва са били убити адвокатът Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова. За двете убийства пое отговорност член на националистическото движение БОРН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Корабов

    ОФ властта на фурашков ще ги излови немедледно! дано само нре объркат бройката, та да закопчаят повече хора отколкото са кражбите

Още от Свят